Με αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας στις δυτικές διπλωματικές αποστολές -κυρίως τις αμερικανικές και τις γαλλικές- σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες ξημέρωσε η Παρασκευή, για το φόβο νέων διαδηλώσεων μετά τις προσευχές της ημέρας με αφορμή την περιβόητη «βλάσφημη» ταινία για τον Μωάμεθ.

Πρόσθετος πονοκέφαλος για το Παρίσι έγιναν τα σκίτσα με τον Προφήτη στο σατιρικό Charlie Hebdo, μετά τα οποία έχουν κλείσει προληπτικά γαλλικές πρεσβείες, σχολεία και πολιτιστικά κέντρα σε είκοσι χώρες.

Η οργή που πυροδότησε η ταινία δεν έχει καταλαγιάσει: Ήδη την Πέμπτη, δέκα ημέρες μετά τον εμπρησμό του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη και το θάνατο τεσσάρων διπλωματικών υπαλλήλων, οι διαδηλώσεις στο Πακιστάν κατέληξαν σε συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις που φρουρούσαν την αμερικανική πρεσβεία.

Το Πακιστάν κήρυξε αυτήν την Παρασκευή αργία σε μία προσπάθεια να παραμείνει ειρηνικό το κλίμα στις διαδηλώσεις που αναμένονται.

Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον ξόδεψε 70.000 δολάρια για τη μετάδοση διαφημιστικών σποτ στην πακιστανική τηλεόραση στα οποία ο Μπαράκ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον διαβεβαιώνουν πως οι ΗΠΑ δεν έχουν σχέση με την ταινία και ότι «οι ΗΠΑ σέβονται όλες τις θρησκείες».

Στόχος της οργής όμως δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ: Πέραν της «εφόδου» στη γερμανική πρεσβεία στο Σουδάν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, τα σκίτσα στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo την Τετάρτη είχαν οδηγήσει αμέσως το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών στην απόφαση να κλείσει προσωρινά αποστολές του σε μουσουλμανικές χώρες την Παρασκευή.

Ειδικά στην Τυνησία, πρώην γαλλική αποικία, οι αρχές έχουν απαγορεύσει τις διαδηλώσεις την Παρασκευή.