Κλιμακώνεται σε όλα τα επίπεδα η διαμάχη Κίνας και Ιαπωνίας με φόντο τα νησιά Σενκάκου/Ντιαογού: Στα ίδια τα διαφιλονικούμενα νησία, η «απόβαση» δύο Ιαπώνων προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου την στιγμή που στην περιοχή φέρονται να κατευθύνονται κινεζικά αλιευτικά -και ενώ αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις καταγράφονται σε δεκάδες πόλεις της Κίνας. Πέτρες και τούβλα πέταξαν συγκεντρωμένοι στο ιαπωνικό προξενείο στην Σενγιάνγκ, αναστέλλουν τις εργασίες τους ιαπωνικές εταιρείες στην Κίνα.

Η ένταση βρίσκεται στο κόκκινο, αρχικά, στα ίδια τα ακατοίκητα νησιά: Δύο Ιάπωνες έφτασαν με φουσκωτό σε ένα από τα νησιά του συμπλέγματος, κολύμπησαν μέχρι τις ακτές και έμειναν για λίγη ώρα στην ξηρά.

Παράλληλα, κινεζικά και ιαπωνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κάνουν λόγο για αρκετές δεκάδες αλιευτικά που κατεθύνονται προς τη θαλάσσια περιοχή γύρω από τα νησιά. Πιθανότατα πρόκειται για κινεζικά αλιευτικά, αν και δεν αποκλείεται να προέρχονται από την Ταϊβάν.

Σύμφωνα με το Τόκιο μάλιστα, ένα από τα αλιευτικά εξέπεμψε μέσω ασυρμάτου μήνυμα με το οποίο «ανακήρυσσε» κινεζικά τα ύδατα και καλούσε την ιαπωνική ακτοφυλακή να απομακρυνθεί.

Αντιδρώντας στην «απόβαση» των δύο Ιαπώνων, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την εξέλιξη ως «προκλητική πράξη που παραβιάζει την κινεζική εδαφική κυριαρχία».

«Καλούμε την Ιαπωνία να προχωρήσει σε αποτελεσματικά μέτρα για την παύση δράσεων που κλιμακώνουν την κατάσταση» ανέφερε το Πεκίνο, τονίζοντας πως «η Κίνα διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει σε περαιτέρω βήματα».

Διαδηλώσεις στην Κίνα

Την ίδια στιγμή, το κλίμα είναι τεταμένο και στους δρόμους της Κίνας: Διαδηλώσεις με συνθήματα κατά της Ιαπωνίας καταγράφονται σε πάνω από 100 πόλεις, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Το ίδιο πρακτορείο υποστηρίζει ότι διαδηλωτές στην Σενγιάνγκ, στο βορειοανατολικό τμήμα της κινεζικής επικράτειας, εκσφενδόνισαν πέτρες και τούβλα εναντίον του εκεί ιαπωνικού προξενείου.

Τις τελευταίες ημέρες, αρκετές ιαπωνικές εταιρείες -όπως η Toyota, Honda, Mazda, Mitsubishi και Panasonic- έχουν μειώσει ή και αναστείλει εξ ολοκλήρου τις εργασίες τους σε μονάδες που βρίσκονται σε κινεζικό έδαφος.

Οι μετοχές των ιαπωνικών εταιρειών βρίσκονται στο κόκκινο, ενώ η αναστολή εργασιών οδήγησε τον οίκο αξιολόγησης Fitch να προειδοποιήσει ορισμένες από τις παραπάνω ιαπωνικές εταιρείες πως μπορεί να ρίξει την πιστοληπτική τους αξιολόγηση.

Σε αυτοσυγκράτηση καλεί το αμερικανικό Πεντάγωνο

Το πρωί της Τρίτης, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λέον Πανέτα επανέλαβε την έκκληση της Ουάσινγκτον για αυτοσυγκράτηση.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και τις ενθαρρύνουμε να κρατούς ανοικτούς τους δίαυλους επικοινωνίας ώστε να επιλυθεί διπλωματικά και με ειρηνικό τρόπο η διαμάχη» αναφέρε σε ανακοίνωσή του το αμερικανό Πεντάγωνο.