ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα κόβει την ανάσα. Ενοχοι δεν είναι μόνο οι πλούσιοι, που βγάζουν αδήλωτα κεφάλαια στις ελβετικές τράπεζες, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν ψεύτικα εισοδήματα, δήθεν κάτω από το αφορολόγητο», λέει μιλώντας στο ΒΗΜΑ ο Ούλρικ Τίλμαν, γερμανός καθηγητής στο Baltic College του Πότσδαμ, και από τις αυθεντίες στην Ηθική της Οικονομίας.

Παρά τα μνημόνια, και τις δεσμεύσεις, «η χώρα σας παραμένει παγιδευμένη στον φαύλο κύκλο της φοροδιαφυγής, ιδίως μετά την τεράστια ανάπτυξη που έφερε το ευρώ. Οταν το ΑΕΠ, από το 2004 ως το 2009, αυξήθηκε κατά 40%, οι δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 87%. Αυτό θα μπορούσε βέβαια να είναι η αυτόνομη απόφαση μιας δημοκρατικής χώρας. Αλλά σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να αυξηθούν, αναλόγως, και τα έσοδα από τη φορολογία. Καθώς αυξήθηκαν κατά μόλις 31%, το έλλειμμα ήταν αναπόφευκτο.

Σε αυτό το παιχνίδι, η Ελλάδα έπαιξε τον ρόλο του υπό χρεοκοπία οφειλέτη, μεταξύ άλλων, και της γερμανικής βιομηχανίας εξαγωγών. Αλλά ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίον θα λυθούν αυτές οι ανισότητες, μάλλον με ένα ακόμη κούρεμα του χρέους, οι Ελληνες πρέπει να πληρώσουν τους φόρους τους για να μειωθεί το έλλειμμα.
Οι φοροφυγάδες στην Ελλάδα, όπως σχεδόν παντού, εκτός βέβαια από τους μισθωτούς πολίτες, που υποφέρουν χειρότερα από την κρίση.

Είναι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο. Εκτιμάται ότι δηλώνουν κάτω του 50% από το πραγματικό εισόδημά τους. Αυτοί λοιπόν είναι οι πολύ πλούσιοι της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ Global Financial Integrity, μόνο το διάστημα 2003- 2011, 208 δισ. ευρώ αδήλωτων κεφαλαίων έφυγαν από την Ελλάδα, κατά μεγάλο μέρος προς την Ελβετία. Αυτά τα ποσά αντιστοιχούν σε 15% του ΑΕΠ. Αν μπορούσαν να φορολογηθούν, το έλλειμμά σας θα μειωνόταν με ταχείς ρυθμούς, χωρίς θυσίες από όσους είναι συνεπείς.

Οταν ο απλός πολίτης βλέπει ότι η φοροδιαφυγή είναι εθνικό άθλημα όσων μπορούν να την κάνουν, σκέφτεται: Βλάκας είμαι εγώ που πληρώνω; Πώς θα σπάσει αυτός ο κύκλος; Πρώτον, οι πολίτες πρέπει να αποκτήσουν πραγματική δημοκρατική συνείδηση, να καταλάβουν ότι το δημόσιο, που χρειάζεται τους φόρους τους για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, είναι δικό τους όργανο, που εξυπηρετεί το δικό τους συμφέρον. Είναι ένα όργανο επ’ ωφελεία του κοινού καλού, που υπηρετεί την δικαιοσύνη στην κοινωνία και στην οικονομία. Πρέπει να καλλιεργηθεί ένα κλίμα, όπου η φοροδιαφυγή από έναν συμπολίτη δεν θα γίνεται ανεκτή σιωπηλά, αλλά θα θεωρείται αηδιαστική.
Οποιος δεν πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν διαφθείρει την κοινωνία και καταστρέφει το κοινό καλό. Οι φοροφυγάδες ληστεύουν την κοινωνία. Αυτό πρέπει να γίνει κοινή αντίληψη.

Χρειάζεστε απεγνωσμένα μια τέτοια κουλτούρα, αλλά και βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση, της οποίας είστε ισότιμο μέλος, για να αντιμετωπίσετε την φυγή αδήλωτων κεφαλαίων σε φορολογικούς παραδείσους.

Αλλά μην γελιέστε. Η φορολογική συμφωνία με τις ελβετικές τράπεζες είναι απλώς ένα κόλπο, δεν πρόκειται να έχει κανένα αποτέλεσμα. Είναι μια απόπειρα από τις τράπεζες, και από τους πλούσιους φοροφυγάδες, να μην απειληθεί η βιομηχανία του μαύρου χρήματος. Και δεν είναι μόνο η Ελβετία. Χώρες- μέλη της ΕΕ, όπως το Λουξεμβούργο και η Αυστρία, έχουν συμφέρον να συνεχίσει να παρεμποδίζεται η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τις τραπεζικές καταθέσεις σε όλη την Ευρώπη», μας λέει ο Τίλμαν.