Σε διαδηλώσεις μουσουλμάνων από τη Δευτέρα κατά της ταινίας «Innocence of Muslims» έχει καλέσει η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, προτρέποντας τους πιστούς να κατέβουν στους δρόμους χωρίς όμως να στραφούν εναντίον ξένων πρεσβειών -μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις στο μουσουλμανικό κόσμο με στόχο κυρίως, αλλά όχι μόνο, αμερικανικές διπλωματικές αποστολές.

Το κάλεσμα της Χεζμπολάχ έγινε λίγο μετά την αναχώρηση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ’ από το Λίβανο, τον οποίο ο Ποντίφικας είχε επισκεφθεί αψηφώντας τη βία στη γειτονική Συρία αλλά και τις οργισμένες διαδηλώσεις με ισχυρό το αντιδυτικό συναίσθημα.

Τις τελευταίες ημέρες είχαν σημειωθεί μεν περιορισμένες διαδηλώσεις για την ταινία στο Λίβανο, οι οποίες είχαν επικεντρωθεί στην Τρίπολη, πόλη με σουνιτικό κυρίως πληθυσμό.

Η πρώτη διαδήλωση της Δευτέρας αναμένεται να γίνει σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, στο οποίο η παρουσία της Χεζμπολάχ είναι ισχυρή. Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα χαρακτήρισε στο «διάγγελμά» του την ταινία την πιο επικίνδυνη προσβολή στο Ισλάμ, χειρότερη και από το μυθιστόρημα «Σατανικοί Στίχοι» ή τα περίφημα σατιρικά σκίτσα που είχαν δημοσιευτεί στη Δανία το 2005.

Αφγανιστάν: βίαιη διαδήλωση

Περισσότεροι από χίλιοι Αφγανοί διαδήλωσαν σήμερα βίαια εναντίον της προβολής αντισλαμικής ταινίας, καίγοντας αυτοκίνητα της αστυνομίας σε οδική αρτηρία στην Καμπούλ όπου βρίσκονται οι βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν οι αφγανικές αρχές.

Στο μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Κυριακή στο Πακιστάν κατά της προβολής της ταινίας και οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Καράτσι όταν η αστυνομία διέλυσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του αμερικανικού προξενείου.

Στη Λαχόρη οι διαδηλωτές υπολογίζονται στις έξι χιλιάδες, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Κουέτα, το Μουλτάν και το Μουζαραμπάντ.