Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση σε νατοϊκή βάση στο νότιο Αφγανιστάν τα ξημερώματα του Σαββάτου. Σε αυτή σκοτώθηκαν δύο αμερικανοί πεζοναύτες ενώ τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι στρατιώτες, όπως δημοσίευουν τα ξένα πρακτορεία, ενώ προκάλεσαν φθορές σε κτίρια και αεροσκάφη.

Εκπρόσωποι των Ταλιμπάν δήλωσαν στο BBC ότι η επίθεση σημειώθηκε ως απάντηση στην αντιισλαμική ταινία που έχει εξοργίσει τον μουσουλμανικό κόσμο. Ο Κάρι Γιουσέφ Αχμάντι, μιλώντας εκ μέρους των Ταλιμπάν στο Associated Press, υποστήριξε ότι υπήρχε και άλλος ένας λόγος: ο πρίγκιπας Χάρι, τρίτος στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου, υπηρετεί εκεί.

Από το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανεφέρθηκε ότι ο πρίγκιπας είναι ασφαλής και πως η επίθεση έλαβε χώρα δύο χιλιόμετρα μακριά από το μέρος όπου στρατωνίζεται ο Χάρι.

Από πλευράς ΝΑΤΟ υπήρξε η ενημέρωση ότι οι απώλειες των Ταλιμπάν ανέρχονται σε 18 νεκρούς και έναν τραυματία ενώ επισήμανε επιπλέον ότι μεταξύ των επιδρομέων ήταν και δύο κομάντος αυτοκτονίας χωρίς ωστόσο να αναφέρει αν ήταν μεταξύ των θυμάτων.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος ήταν ο στόχος των ισλαμιστών μαχητών σε μια τόσο μεγάλη και καλά θωρακισμένη νατοϊκή βάση σε μια απομακρυσμένη περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα Λασκάρ Γκα της επαρχίας Ελμαντ.

Διαμαρτυρίες για την ταινία

Στο Αφγανιστάν σημειώθηκαν μερικές διαμαρτυρίες για την ταινία που ξεσήκωσε την οργή του μουσουλμανικού κόσμου. Η κυβέρνηση της Καμπούλ πάντως έχει μπλοκάρει την πρόσβαση στο YouTube όπου φιλοξενείται το επίμαχο 14λεπτο τρέιλερ της (κακής, κατά γενικά ομολογία) ταινίας «Η αθωότητα των μουσουλμάνων».

Εκατοντάδες διαδήλωσαν εναντίον της προσβολής στον Μωάμεθ μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη και άλλες τουρκικές πόλεις.

Στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, αμερικανοί στρατιώτες φυλάσσουν την πρεσβεία των ΗΠΑ ενώ άντρες των δυνάμεων καταστολής των σουδανικών Αρχών έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή στις πρεσβείες της Γερμανίας και της Βρετανίας.

Αμερικανοί πεζοναύτες έχουν επίσης καταφθάσει στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, όπυ τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ. «Σήμερα είναι η τελευταία σου μέρα, πρεσβευτή» αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα πλακάτ που κρατούν οι διαδηλωτές, σύμφωνα με το δίκτυο Al Jazeera.

Χιλιάδες εξοργισμένοι μουσουλμάνοι διαδήλωσαν και στα παλαιστινιακά εδάφη, στη Γάζα και άλλες πόλεις με σύνθημα «Θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ».

Στη Νιγηρία ένοπλοι ισλαμιστές μέλη της ομάδας Boko Haram πυροβολούσαν στον αέρα έξω από τζαμί της πόλης Τζος, ενώ μερικές δεκάδες μουσουλμάνοι διαδηλωτές απωθήθηκαν από την Αστυνομία στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.