Τη στιγμή που η αντι-αμερικανική οργή στο μουσουλμανικό κόσμο φουντώνει για την ταινία που χλευάζει το Ισλάμ και οι πρεσβείες των ΗΠΑ τελούν υπό πολιορκία, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διαμηνύει πως η Ουάσινγκτον θα απαντήσει αποφασιστικά στη βία κατά των διπλωματικών αποστολών της.

«Η ώρα της Δικαιοσύνης θα έλθει για όσους κάνουν κακό στους Αμερικανούς», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα από την αεροπορική βάση Άντριους κατά την τελετή για την άφιξη των σορών του πρεσβευτή Κρις Στίβενς και των τριών διπλωματικών υπαλλήλων που σκοτώθηκαν στην επίθεση της Τρίτης στο αμερικανικό προξενείο της Βεγγάζης.

Σε βαρύ κλίμα, παρουσία επίσης της επικεφαλής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον, ο αμερικανός πρόεδρος έστειλε εκ νέου μήνυμα προς τις ξένες κυβερνήσεις, τονίζοντας ότι πρέπει να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους να προστατεύσουν το διπλωματικό προσωπικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τους Αμερικανούς που υπηρετούν στο εξωτερικό, είτε αυτό σημαίνει να αυξήσουμε τα μέτρα ασφαλείας στις διπλωματικές θέσεις, να συνεργαστούμε με τις χώρες που τους φιλοξενούν -οι οποίες έχουν υποχρέωση να παράσχουν ασφάλεια- και να καταστήσουμε σαφές πως Δικαιοσύνη θα έλθει για όσους κάνουν κακό στους Αμερικανούς» είπε ο Ομπάμα.

Οι διαδηλώσεις για την ταινία που στρέφεται κατά του προφήτη Μωάμεθ έχουν εξαπλωθεί στο μουσουλμανικό κόσμο, και στο στόχαστρο βρέθηκαν την Παρασκευή πέραν των πρεσβειών των ΗΠΑ και οι διπλωματικές αποστολές Γερμανίας και Βρετανίας στο Χαρτούμ του Σουδάν.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια εντός ή εκτός διπλωματικών αποστολών στην Τυνησία και το Χαρτούμ, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στην Υεμένη και το Λίβανο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει διατάξει ενίσχυση και αναθεώρηση των μέτρων ασφαλείας στις διπλωματικές αποστολές ανά τον κόσμο

«Δεν μπορούσαμε να προλάβουμε την επίθεση
»

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν υπήρχε καμία πληροφορία βάσει της οποίας θα μπορούσε να δράσει πριν την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη της Λιβύης.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν είχαν λάβει καμία πληροφορία», χαρακτηρίζοντας ψευδείς σχετικές πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν από τη βρετανική εφημερίδα The Independent.

Η εφημερίδα The Independent ανέφερε σε άρθρο της, επικαλούμενη ανώνυμες διπλωματικές πηγές, ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε στην κατοχή του 48 ώρες πριν την επίθεση στη Βεγγάζη αξιόπιστες πληροφορίες που ανέφεραν ότι αμερικανικές διπλωματικές αποστολές ενδέχεται να γίνουν στόχος επιθέσεων.

Ο Κάρνεϊ σημείωσε, παράλληλα, ότι οι επικρίσεις του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογέςΜιτ Ρόμνεϊσχετικά με την αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης στις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών πρεσβειών στη Μέση Ανατολή περιέχει λανθασμένα στοιχεία και έχει στόχο να κερδίσει πολιτικές ψήφους.

Οι Ρεπουμπλικανοί επέμειναν, πάντως, στην κριτική με τον υποψήφιο αντιπρόεδρο Πολ Ράιαν να κατηγορεί τον Ομπάμα για έλλειψη ηγεσίας στον αραβικό κόσμο. «Εν μέσω όλων αυτών των απειλών και των κινδύνων αυτό που δεν βλέπουμε είναι μια σταθερή και συνεπής αμερικανική ηγεσία» είπε για να υπογραμμίσει ότι ο Ρόμνεϊ θα ασκήσει πιο σταθερή εξωτερική πολιτική.

Λευκός Οίκος προς YouTube

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης την Παρασκευή ότι ζήτησε από το YouTube να εξετάσει το περιεχόμενο της ταινίας που έχει προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων κατά αμερικανικών συμφερόντων στον μουσουλμανικό κόσμο ώστε να διασφαλίσει ότι δεν παραβιάζει τους όρους χρήσης του δικτυακού τόπου.

«Επικοινωνήσαμε με το YouTube για να τους επιστήσουμε την προσοχή στο βίντεο και να τους ζητήσουμε να ερευνήσουν αν παραβιάζει τους όρους χρήσης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τομ Βίτορ.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ είχε εκτιμήσει ότι η προβολή της ταινίας «Η αθωότητα των μουσουλμάνων» δεν μπορεί να απαγορευθεί από την αμερικανική κυβέρνηση εξαιτίας του πρώτου άρθρου του αμερικανικού Συντάγματος που προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης.

«Η προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, ακόμη και όταν πρόκειται για προσβλητικό λόγο, αποτελεί μια θεμελιώδη αρχή της δημοκρατίας μας» υπογράμμισε ο Κάρνεϊ. «Όμως παρόλα αυτά μπορούμε να καταγγείλουμε και να καταδικάσουμε αυτό που θεωρούμε προσβλητικό. Και έχουμε υπάρξει ξεκάθαροι σε αυτό το σημείο» συμπλήρωσε.