Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προειδοποιηθεί για την αιματηρή επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη της Λιβύης, αλλά οι Αρχές έμειναν άπραγες, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Independent.

Όπως γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας Κιμ Σενγκούπτα, αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η επίθεση, στην οποία σκοτώθηκε ο αμερικανός πρεσβευτής Κρις Στίβενς και ακόμη τρεις αμερικανοί διπλωματικοί υπάλληλοι, ήταν προσχεδιασμένη, τόσο λόγω της σφοδρότητάς της όσο και των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή.

Ευαίσθητα έγγραφα εκλάπησαν από το προξενείο και η υποτιθέμενη μυστική τοποθεσία του καταφυγίου στη Βεγγάζη όπου μεταφέρθηκε η αμερικανική αποστολή δέχθηκε επίσης επίθεση. Αντίστοιχα καταφύγια στη χώρα δεν θεωρούνται πλέον ασφαλή. Κάποια από τα έγγραφα που εκλάπησαν από το προξενείο περιέχουν τα ονόματα λίβυων πολιτών που συνεργάζονται με τους Αμερικανούς, ενώ άλλα σχετίζονται με πετρελαϊκά συμβόλαια.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, τουλάχιστον 48 ώρες πριν ένοπλοι εφορμήσουν στο προξενείο στη Βεγγάζη και στην πρεσβεία στο Κάιρο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε πληροφορίες για πιθανές επιθέσεις κατά αμερικανικών αποστολών, ωστόσο δεν προειδοποίησε τους διπλωμάτες με αποτέλεσμα αυτοί να κυκλοφορούν χωρίς αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Ο Στίβενς είχε μόλις επιστρέψει στη Λιβύη από επίσκεψη στη Γερμανία, την Αυστρία και τη Σουηδία και το προσωπικό ασφαλείας της αμερικανικής πρεσβείας έκρινε ότι η επίσκεψη στη Βεγγάζη ήταν ασφαλής. Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη και όχι μία αυθόρμητη οργισμένη αντίδραση ενάντια στην αμφιλεγόμενη αντι – ισλαμική ταινία «Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Πάτρικ Κένεντι, δήλωσε ότι η διάρκεια, η σφοδρότητά της και τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση δεν παραπέμπουν σε αυθόρμητη έκρηξη οργής. Πιστεύεται ότι ήταν αντίποινα για τον θάνατο του στελέχους της αλ Κάιντα Μοχάμεντ Χασάν Καέντ στη διάρκεια επίθεσης με μή επανδρωμένα αεροσκάφη στο Πακιστάν.

«Ζητάω από τους συναδέλφους μου στην επιτροπή να διερευνήσουν άμεσα τί ρόλο έπαιξε η αλ Κάιντα ή σχετιζόμενες οργανώσεις στην επίθεση και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα» είπε ο αμερικανός γερουσιαστής Μπιλ Νέλσον, μέλος της επιτροπής Στρατιωτικών Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας.