Ότι εξαπατήθηκαν ισχυρίζονται οι 80 ηθοποιοί και τεχνικοί οι οποίοι εργάστηκαν στην ταινία που πυροδότησε βίαιες αντιαμερικανικές αντιδράσεις στη Λιβύη, στην Αίγυπτο και στον υπόλοιπο ισλαμικό κόσμο. «Ολόκληρο το καστ και οι τεχνικοί είναι πολύ στενοχωρημένοι και αισθάνονται ότι εξαπατήθηκαν από τον παραγωγό», ανέφεραν σε γραπτή δήλωσή τους προς το CNN για την επίμαχη ταινία, «Η αθωότητα των μουσουλμάνων».
«Δεν υποστηρίζουμε καθόλου την ταινία και εξαπατηθήκαμε χονδροειδώς για την πρόθεση και τον σκοπό τους», συνεχίζει η δήλωση την οποία πήγε στο CNN μέλος του προσωπικού της παραγωγής που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του για λόγους ασφαλείας. «Εχουμε σοκαριστεί από τις δραστικές παρεμβάσεις στο σενάριο και τα ψέματα που ειπώθηκαν σε όλους όσους αναμείχθηκαν. Μας λυπούν βαθιά οι τραγωδίες που συνέβησαν».
Τέσσερις Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λιβύη, σκοτώθηκαν την Τρίτη στη Βεγγάζη εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων για την ταινία που χλευάζει τον προφήτη Μωάμεθ.
Η αγγελία για την εύρεση συντελεστών που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2011 στο περιοδικό «Backstage» και σε άλλα έντυπα για ηθοποιούς ανέφερε ως προσωρινό τίτλο της ταινίας το «Desert Warrior» («Πολεμιστής της ερήμου») και την περιέγραφε ως «ιστορική περιπέτεια στην έρημο της Αραβίας».
Ηθοποιός της ταινίας που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της είπε ότι στο αρχικό σενάριο δεν υπήρχε ο προφήτης Μωάμεθ. Πρόσθεσε ότι τόσο τα δικά της λόγια όσο και άλλων ηθοποιών έχουν αλλαχθεί. Η ηθοποιός μίλησε για τον παραγωγό, ο οποίος στην αγγελία κατονομαζόταν ως Σαμ Μπάσιλ.
«Είπε ότι έγραψε το σενάριο επειδή ήθελε να σταματήσουν να σκοτώνουν οι μουσουλμάνοι. Δεν είχα ιδέα ότι θα έκανε αυτά τα πράγματα», είπε η ηθοποιός στο CNN. «Ποτέ δεν θα συμμετείχα σε μια ταινία για να πλήξω ή να κάνω κακό σε κάποιον. Αισθάνομαι άρρωστη και μόνο που σκέφτομαι ότι έπαιξα σε μια ταινία που αποτέλεσε την αιτία για να σκοτωθεί κόσμος».
Πρόσθεσε ότι όταν γύριζαν την ταινία, αποκαλούσαν «Τζορτζ» τον χαρακτήρα που αργότερα μετατράπηκε σε προφήτη Μωάμεθ και ότι η παραγωγή την κάλεσε μετά το τέλος των γυρισμάτων να διαβάσει τμήματα άλλου σεναρίου τα οποία εντάχθηκαν στην ταινία.

Μέλος του προσωπικού παραγωγής που έχει αντίγραφο του αρχικού σεναρίου επιβεβαίωσε τα λόγια της ηθοποιού, λέγοντας ότι δεν αναφέρει ούτε τον Μωάμεθ ούτε το ισλάμ.
Μυστήριο περιβάλει τον παραγωγό της ταινίας. Η «Wall Street Journal» τον κατονομάζει ως Σαμ Μπάσιλ, ισραηλοαμερικανό που δραστηριοποιείται στην αγορά ακινήτων. Σε τηλεφωνική συνέντευξη με την αμερικανική εφημερίδα, ο Μπάσιλ χαρακτήρισε την ταινία ως «μια πολιτική προσπάθεια για να τραβήξει την προσοχή στην υποκρισία του ισλάμ. Το ισλάμ είναι καρκίνος. Πρόκειται για μια ταινία πολιτική και όχι θρησκευτική».
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δηλώνει άγνοια για την ύπαρξη του Μπάσιλ. «Κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει αν έχει ισραηλινή υπηκοότητα αλλά ακόμη και αν την έχει, εμείς δεν είμαστε αναμεμειγμένοι», δήλωσε ο Γιγκάλ Παλμόρ, εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ.
Στην Αίγυπτο και στη Λιβύη εξαγριωμένο πλήθος επιτέθηκε στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για την ταινία.
Ο Στιβ Κλάιν, αμερικανός ακροδεξιός αντι-ισλαμιστής που συνεργάστηκε με τον Μπάσιλ στην προώθηση της ταινίας, είπε στο CNN ότι ο παραγωγός κρύβεται. «Είναι πολύ στενοχωρημένος», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι δεν φταίει η ταινία που οι διαμαρτυρίες εναντίον της βάφτηκαν στο αίμα.
Το αμερικανικό έντυπο «The Atlantic» δημοσιεύει συνέντευξη του Κλάιν ο οποίος ισχυρίζεται ότι το Σαμ Μπάσιλ είναι ψευδώνυμο και ότι δεν γνωρίζει το πραγματικό όνομα του παραγωγού.
Τρέιλερ της ταινίας που κυκλοφορεί στο ίντερνετ παρουσιάζει το ισλάμ σαν μια δόλια θρησκεία που έχει ως στόχο να βγάλει από την μέση τους άπιστους. Παρουσιάζει τον Μωάμεθ σαν γυναικά που παρενοχλεί παιδιά και δολοφονεί αδίστακτα.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ζήτησε από τις ΗΠΑ να λάβουν νομικά μέτρα εναντίον του παραγωγού της ταινίας, αν και δεν είναι σαφές αν παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία.