Σοβαρά επεισόδια με δύο νεκρούς, εισβολές σε διπλωματικές αποστολές και συμπλοκές με την αστυνομία σημειώθηκαν έξω πρεσβείες των ΗΠΑ και άλλων χωρών της Δύσης στο Σουδάν και την Τυνησία, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της ταινίας που σύμφωνα με τους μουσουλμάνους προσβάλλει τον Μωάμεθ και την θρησκεία τους.

Στο Χαρτούμ περίπου 5.000 ισλαμιστές διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Γερμανίας. Ένας μέρος των διαδηλωτών εισέβαλαν και πυρπόλησαν το κτίριο, ενώ κινήθηκαν και κατά της παρακείμενης πρεσβείας της Βρετανίας. Αργότερα κινήθηκαν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Παρά τη χρήση δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι διαδηλωτές μπήκαν στο κτίριο της γερμανικής πρεσβείας, έσπασαν παράθυρα και κάμερες και έβαλαν φωτιά σε μέρος του κτιρίου. Κάποιοι κατέβασαν τη γερμανική σημαία και ανήρτησαν στη θέση της μαύρο ισλαμικό λάβαρο με τη ρήση «δεν υπάρχει Θεός εκτός από τον Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του».

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές κινήθηκαν με αυτοκίνητα και λεωφορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο σκαρφαλώνοντας στο περίβολο. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων όμως οι φρουροί της πρεσβείας που είχαν πάρει θέσεις στη στέγη, πυροβόλησαν προειδοποιητικά εναντίον των συγκεντρωμένων για να τους απωθήσουν.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο ένας από αυτούς παρασύρθηκε από περιπολικό και αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι τον είδαν αιμόφυρτο στο δρόμο έξω από το κτίριο της πρεσβείας. Ωστόσο, οι τοπικές αρχές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει τους θανάτους αυτούς.

Από το Βερολίνο, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας επιβεβαίωσε την επίθεση στο κτίριο της διπλωματικής αποστολής και ανακοίνωσε ότι όλοι οι υπάλληλοι της γερμανικής πρεσβείας είναι «για την ώρα ασφαλείς». Καταδίκασε δε σε υψηλούς τόνους το περιστατικό.

Το ίδιο έπραξε και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, που επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τις διαμαρτυρίες έξω από την βρετανική πρεσβεία, αλλά όχι και το αν υπήρχε προσωπικό σε αυτή ή αν είναι ασφαλές.

Σημειώνεται ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη διαμαρτυρία στο Σουδάν για την επίμαχη ταινία.

Την Τετάρτη μερικές δεκάδες άτομα είχαν συγκεντρωθεί έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα οργάνωσης που αποκαλείται «Νέοι Σουδανοί» και απαιτεί από την Ουάσινγκτον «να ζητήσει άμεσα συγγνώμη και να αποσύρει την ταινία από το YouTube».

Η Δύση και το Σουδάν βρίσκονται σε αντιπαράθεση με καταγγελίες για τη παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων από το Χαρτούμ. Ο πρόεδρος της χώρας, Ομάρ αλ-Μπασίρ είναι ο μοναδικός εν ενεργεία ηγέτης που καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Λάβαρο των σαλαφιστών στην αμερικανική πρεσβεία στην Τύνιδα

Τυνήσιοι διαδηλωτές κατάφεραν να μπουν το απόγευμα της Παρασκευής στην αυλή του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στην Τύνιδα, υπερφαλαγγίζοντας τους αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους σταματήσουν εκτοξεύοντας δακρυγόνα και πυροβολώντας για εκφοβισμό στον αέρα.

Οι διαδηλωτές πέρασαν έναν από τους τοίχους της περίφραξης, κοντά στο πάρκινγκ της πρεσβείας, όπου πολλά οχήματα έχουν τυλιχτεί στις φλόγες. Σύμφωνα με έναν αστυνομικό, οι διαδηλωτές έριξαν βόμβες μολότοφ στα αυτοκίνητα. Πολλά παράθυρα της πρεσβείας έχουν σπάσει και στον ιστό όπου βρισκόταν η αμερικανική σημαία κυματίζει ένα μαύρο λάβαρο των σαλαφιστών.

Σχεδόν ταυτόχρονα, άλλοι διαδηλωτές πυρπόλησαν το Αμερικανικό Σχολείο στην τυνησιακή πρωτεύουσα, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα όπως «Ομπάμα, είμαστε όλοι μας Οσάμα», παραπέμποντας στον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν. Το σχολείο ήταν κλειστό σήμερα.

Οι τυνησιακές αρχές δεν έχουν αναφέρει αν υπάρχουν τραυματίες από τα επεισόδια, όμως πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters έκαναν λόγο για πέντε άτομα που έχουν τραυματιστεί από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

«Βράζει» ο ισλαμικός κόσμος

Οι διαδηλώσεις κατά της ταινίας που θεωρούν οι μουσουλμάνοι ότι προσβάλουν τον προφήτη Μωάμεθ και τη θρησκεία τους έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή από την Αίγυπτο όπου ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει διατάξει ενίσχυση και αναθεώρηση των μέτρων ασφαλείας στις διπλωματικές αποστολές ανά τον κόσμο.

Στον Λίβανο ένα άτομο σκοτώθηκε στα επεισόδια για την επίμαχη ταινία αλλά και για την έλευση του Πάπα που έφτασε στη χώρα την Παρασκευή. Στην Τρίπολη διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε φαστ-φουντ σε διαμαρτυρία και φώναξαν συνθήματα εναντίον του Πάπα και κατά των ΗΠΑ.

Στο Πακιστάν το ισλαμικό κόμμα Τζαμάατ ε-Ισλάμι και η ριζοσπαστική οργάνωση Τζαμάατ-ουντ-Ντάουα οργάνωσαν διαδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως οι διαδηλωτές δεν ξεπερνούσαν τις μερικές εκατοντάδες.

Στην Τζαλαλαμπάντ του Αφγανιστάν ενώπιον 4.000 διαδηλωτών οι ουλεμάδες επικήρυξαν τον σκηνοθέτη της ταινίας με το ποσό των 5 εκατομμυρίων αφγκάνι (περίπου 100.000 δολάρια). Οι συγκεντρωμένοι έκαψαν επίσης ένα πορτρέτο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο δεν σημειώθηκαν άλλα επεισόδια.

Μεγάλες διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Στην πρώτη, επικεφαλής των διαδηλωτών τέθηκε ο πρωθυπουργός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε ο οποίος κάλεσε και πάλι την αμερικανική κυβέρνηση «να ζητήσει συγγνώμη από τους Άραβες και τους μουσουλμάνους για την προσβλητική ταινία και να οδηγήσει τους εγκληματίες στη δικαιοσύνη» ενώ υποσχέθηκε ότι θα συνεχιστούν οι διαδηλώσεις και οι ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Στο Αμάν της Ιορδανίας περίπου 100 ισλαμιστές διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την αμερικανική πρεσβεία φώναζαν συνθήματα εναντίον του προέδρου Ομπάμα. Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκέντρωσε και η κινητοποίηση που οργάνωσαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι σε άλλο σημείο της πόλης.

Περίπου 200 σαλαφιστές διαδήλωσαν στο Ραμπάτ, στο Μαρόκο, και άλλοι 300 νέοι έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στην Καζαμπλάνκα.

Ημέρα κινητοποιήσεων ήταν η σημερινή και για το Ιράκ, όπου για πρώτη φορά οργανώθηκαν διαδηλώσεις και σε περιοχές των σουνιτών. Η μεγαλύτερη από τις διαδηλώσεις ήταν αυτή της Βασόρας.. Παρόμοιες κινητοποιήσεις, χωρίς επεισόδια, έγιναν επίσης στη Βαγδάτη, στο Ραμάντι, στην Φαλούτζα και στη Νατζάφ.

Μερικές εκατοντάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν επίσης στο τζαμί της Μομπάσα στην Κένυα και έκαψαν την αμερικανική σημαία. Οι πιστοί δεν βγήκαν πάντως στους δρόμους της πόλης γιατί φοβήθηκαν ότι η αστυνομία θα αντιδρούσε βίαια.

Περίπου 500 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο ενώ συγκρούσεις σημειώθηκαν για δεύτερη ημέρα και στην Σαναά της Υεμένης.Μια διμοιρία πεζοναυτών από την αντιτρομοκρατική μονάδα ασφαλείας του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού εστάλη στη Σαναά για να ενισχύσει την ασφάλεια της αμερικανικής πρεσβείας.

Ο στρατός της Νιγηρίας άνοιξε πυρ στο αέρα για να διαλύσει μια ομάδα ανθρώπων που ετοιμάζονταν να διαδηλώσουν κατά της αντι-ισλαμικής ταινίας κοντά σε τέμενος της πόλης Τζος, στην κεντρική Νιγηρία.

Τέλος, εκατοντάδες μουσουλμάνοι διαδηλωτές επιτέθηκαν την Παρασκευή στο αμερικανικό προξενείο της πόλης Τσενάι (πρώην Μαντράς) στη νοτιοανατολική Ινδία, όπως ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία. Οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 86 ατόμων.