Ηθοποιοί με κουστούμια εποχής αναπαριστούν την ζωή του Προφήτη Μωάμεθ με φόντο μια εμφανώς ψεύτικη «έρημο». Πρόκειται για την ερασιτεχνική ταινία, «Η αθωότητα των Μουσουλμάνων», που από καλλιτεχνικής απόψεως – όπως γράφει η γαλλική Monde – θα έπρεπε να είχε ήδη περάσει στη λήθη της ιστορίας του κινηματογράφου. Κι όμως μέσα σε 24 ώρες, κατάφερε να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από τους Μουσουλμάνους της Αιγύπτου και της Λιβύης, προκαλώντας τον θάνατο του Αμερικανού πρέσβη Κρις Στίβενς και τριών υπαλλήλων του αμερικανικού προξενείου στην Βεγγάζη.

Το εκτεταμένο τρέιλερ της ταινίας, διάρκειας 13 ολόκληρων λεπτών, ξεκινά με μια σκηνή όπου οι αιγυπτιακές αρχές παραμένουν στωικές ενώ οι μουσουλμάνοι λεηλατούν και καίνε τα σπίτια αιγυπτίων Κοπτών. Η πλοκή της ταινίας διαδραματίζεται στην εποχή του προφήτη Μωάμεθ, ο οποίος στην ταινία παρουσιάζεται ως μπάσταρδός, ερωτύλος, ομοφυλόφιλος, παιδόφιλος και αδίσταχτος άρπαγας και κλέφτης. Οι μαθητές του, αιγύπτιοι μουσουλμάνοι δήθεν, αλλά κατά τα άλλα αγγλόφωνοι με έντονη νεοϋορκέζική προφορά, εμφανίζονται ανήθικοι και βίαιοι απέναντι στους Κόπτες.

Σκηνοθέτης της επίμαχης ταινίας είναι ο Σαμ Μπέιζιλ, ένας 54χρονος Ισραηλινό-αμερικάνος κτηματομεσίτης από την Καλιφόρνια. Η ταινία που έχει διάρκεια δύο ωρών, στοίχισε πέντε εκατομμύρια δολάρια ενώ μέρος του ποσού δόθηκε από περίπου 100 Εβραίους δωρητές, τους οποίους αρνείται να κατονομάσει ο σκηνοθέτης.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο δημιουργός της ταινίας έχει δηλώσει ότι «το Ισλάμ είναι καρκίνος». O Μπέιζιλ υποστηρίζει ότι θέλει να βοηθήσει το Ισραήλ, την πατρίδα του, δείχνοντας στον κόσμο την αλήθεια για το Ισλάμ: «Η ταινία είναι πολιτική. Δεν είναι θρησκευτική. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν είχε φέρει τον προφήτη Μωάμεθ στην μεγάλη οθόνη. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου όμως όλος ο κόσμος κρίνεται, ακόμα και ο Ιησούς ή ο Μωάμεθ».

Το φιλμ είχε προβληθεί μόνο μία φορά σε ένα κινηματογράφο του Χόλιγουντ στις αρχές του χρόνου και σίγουρα ο σκηνοθέτης δεν περίμενε τόσο μεγάλη απήχηση, ούτε τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν. Η ταινία όμως έγινε γνωστή λόγω της υποστήριξης από γνωστούς αμερικάνους αντι-ισλαμιστές όπως τον αμφιλεγόμενου πάστορα Τέρι Τζόουνς, που είχε κάψει δημόσια ένα κοράνι.

Ο πάστορας «ανέβασε» την ταινία στην ιστοσελίδα του και δήλωσε ότι «αυτή η αμερικάνικη παραγωγή δεν έχει σκοπό να επιτεθεί στους μουσουλμάνους αλλά να αποκαλύψει την καταστροφική ιδεολογία του Ισλάμ». Η ταινία αντιμετωπίστηκε θετικά και από μέλη της αμερικανικής κοινότητας Κοπτών όπως τον Μόρις Σάντεκ, ηγετικό μέλος της κοινότητας, σύμφωνα με τον οποίο η ταινία αποκαλύπτει την καταπίεση που αντιμετωπίζουν οι Κόπτες της Αιγύπτου.

Αν και πέρασε σχεδόν αδιάφορη στις Η.Π.Α., η ταινία βρήκε επιτέλους… φανατικό κοινό στον αραβικό κόσμο, αφού τα επίμαχα τμήματα της μεταγλωττίστηκαν στα αραβικά και κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, προκαλώντας μαχητικές διαδηλώσεις στο Κάιρο και στην Βεγγάζη από χιλιάδες προσβεβλημένους μουσουλμάνους που υποστηρίζουν ότι η ταινία βλασφημεί και γελοιοποιεί τον προφήτη Μωάμεθ: διαδηλώσεις που ως γνωστόν κατέληξαν στον φόνο του Αμερικανού πρεσβευτή στην Λιβύη, αλλά και στην απαγόρευση ολόκληρου του YouTube στο Αφγανιστάν…