Τα δυο μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα των νοτιοαφρικανών μεταλλωρύχων αρνήθηκαν να υπογράψουν ομόφωνα την ειρηνευτική συμφωνία που προτάθηκε χθες βράδυ από την διοίκηση στο ορυχείο πλατίνας της εταιρίας Lonmin στη Μαρικάνα.
Το συνδικάτο NUM (Εθνική Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων – National Union of Mineworkers), χαιρέτισε την πρωτοβουλία των διοικούντων, αποκαλώντας την «ενδεικτική των καλών προθέσεων της Lonmin προκειμένου να τερματιστεί η βία, οι απειλές και ο φόβος που έχει κυριαρχήσει εδώ και λίγο καιρό στην καθημερινότητα των εργαζομένων στο ορυχείο».

Ωστόσο, οι ηγέτες της ριζοσπαστικής Ένωσης Μεταλλωρύχων και Κατασκευής (AMCU – Association of Mineworkers and Construction Union), του συνδικάτου στο οποίο ανήκουν οι περισσότεροι από τους απεργούς, αρνήθηκαν να υπογράψουν την συμφωνία, με τον πρόεδρο του συνδικάτου, Τζόζεφ Μαθούνουα, να έχει εξαγγείλει για την Παρασκευή, μια συνέντευξη τύπου, προκειμένου να εξηγήσει προσωπικά στα ΜΜΕ τους λόγους που το σωματείο δεν υπέγραψε την συμφωνία.

«Με το να αρνούνται να γίνουν κι αυτοί μέρος μιας ειρηνευτικής συνθήκης, στέλνουν ένα λάθος μήνυμα στο εργατικό δυναμικό του ορυχείου, ένα μήνυμα που δείχνει διασπαστικές τάσεις και έλλειψη ενός κοινού στόχου»,
ήταν η οργισμένη απάντηση απ’ το συνδικάτο NUM.
Χθες, περισσότεροι από 1.000 Νοτιοαφρικανοί μεταλλωρύχοι διαδήλωσαν στο ορυχείο πλατίνας της εταιρίας Lonmin στη Μαρικάνα ζητώντας αύξηση των μισθών τους -εκεί όπου πριν ένα μήνα σκοτώθηκαν 34 συνάδελφοί τους από πυρά αστυνομικών.

«Θέλουμε 12.500 ή τίποτα»,
ανέγραφε ένα από τα πανό των απεργών, εννοώντας μισθό 12.500 ραντ (1.200 ευρώ) το μήνα, ποσό μεγαλύτερο από το διπλάσιο του σημερινού τους μισθού. Από τα ορυχεία της Lonmin εξορύσσεται το 12% της πλατίνας σε παγκόσμιο επίπεδο.