Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν το Σάββατο στο Χονγκ Κονγκ μπροστά από κυβερνητικά κτίρια ζητώντας την κατάργηση του μαθήματος «εθνικής και ηθικής εκπαίδευσης» στα σχολεία του Χονγκ Κονγκ ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς.
Αντικείμενο μεγάλης δυσαρέσκειας έχει γίνει ένα σχολικό εγχειρίδιο με τίτλο «το κινέζικο μοντέλο, το οποίο έχει σταλεί από την κινεζική κυβέρνηση στους εκπαιδευτικούς του Χονγκ Κονγκ και για πολλούς γονείς ισοδυναμεί με πλύσης εγκεφάλου. Αν και μόλις 34 σελίδων έχει σκοπό να «στοιχειοθετήσει την αρμονία, την ταυτότητα και την εθνική ενότητα εν μέσω της μοναδικότητας του καθενός» – δηλαδή να δημιουργήσει στα παιδιά το αίσθημα ότι ανήκουν στο κινεζικό έθνος και όχι στην πρώην βρετανική αποικία.
Αφότου έγινε «περιοχή ειδικής διακυβέρνησης» μετά την προσάρτησή του στην Κίνα, το 1997, το Χονγκ Κονγκ απολαμβάνει μεγάλη αυτονομία και μια ελευθερία έκφρασης που είναι μοναδική στην Κίνα.
Δοξάζοντας το κινεζικό μοντέλο, το εγχειρίδιο περιγράφει το ένα και μοναδικό κόμμα της Κίνας, το Κομμουνιστικό ως «προχωρημένο, αλτρουιστικό και αλληλέγγυο» σε αντίθεση με τον «πολυκομματισμό των δυτικών δημοκρατιών όπου οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες».
Οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ θεωρούν το περιεχόμενο του εγχειριδίου προπαγάνδα και εξηγούν ότι τα μαθήματα κινεζικού πατριωτισμού δεν περιλαμβάνουν καμία ένδειξη της ελάχιστα ένδοξης καταπίεσης του φιλοδημοκρατικού κινήματος στην πλατεία Τιενανμέν το 1989.