Πολιτικό δικαστήριο του Μπαχρέιν επικύρωσε σήμερα τις καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος 20 αντιφρονούντων, που ηγήθηκαν της περυσινής εξέγερσης, ανακοίνωσε μέσω Twitter η κυβερνητική Υπηρεσία Πληροφόρησης.

Οι ετυμηγορίες, που αρχικά εκδόθηκαν από στρατοδικείο, περιλαμβάνουν επτά ποινές ισόβιας κάθειρξης.Συγκεκριμένα, το δικαστήριο επικύρωσε τις ποινές ισόβιας κάθειρξης που είχαν επιβληθεί σε επτά αντιπολιτευόμενους ακτιβιστές -ανάμεσά τους και ο σιίτης ακτιβιστής Αμπντέλ Χάντι αλ-Χαουάτζα- καθώς και τις ποινές από δύο έως 15 χρόνια που είχαν επιβληθεί σε επτά άλλους. Ο σουνίτης ηγέτης της αντιπολίτευσης Ιμπραχίμ Σαρίφ εκτίει πενταετή ποινή φυλάκισης. Οι επτά από τους 20 -ανάμεσά τους και ο μπλόγκερ Αλι Αμπντουλεμάμ, ο οποίος καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξης- καταδικάστηκαν ερήμην.

Οι δικηγόροι των εναγόμενων δήλωσαν ότι μπορούν να εφεσιβάλουν την απόφαση του πολιτικού δικαστηρίου.

Στο Μπαχρέιν, όπου έχει την βάση του ο αμερικανικός Πέμπτος Στόλος, σημειώνονται πολιτικές αναταραχές από τον Φεβρουάριο του 2011 που ξέσπασαν διαδηλώσεις με αίτημα τον εκδημοκρατισμό του βασιλείου, μετά τις λαϊκές εξεγέρσεις στην Τυνησία και στην Αίγυπτο. Οι σιίτες, που αποτελούν την πλειοψηφία, καταγγέλλουν την περιθωριοποίησή τους από την πολιτική και οικονομική ζωή, κάτι που η κυβέρνηση διαψεύδει. Η σουνιτική δυναστεία του Μπαχρέιν απορρίπτει τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να υπάρξει εκλεγμένη κυβέρνηση και οι κινητοποιήσεις, όπως κι οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία, συνεχίζονται. Την απόφαση χαιρέτισαν οι σουνίτες, οι οποίοι φοβούνται ότι αν η κυβέρνηση συμφωνήσει με τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για πολιτικές μεταρρυθμίσεις, θα ευνοηθούν οι σιίτες.