Το νωρίτερο αύριο, Πέμπτη, θα ξεκινήσει η απεργία των ιπταμένων της Lufthansa, προειδοποίησε το συνδικάτο των εργαζομένων Ufo στην Φρανκφούρτη. Η απεργία θα προκαλέσει πιθανότατα ματαιώσεις ή καθυστερήσεις διεθνών πτήσεων.

Ο επικεφαλής του συνδικάτου Νικολάι Μπάουμπλις δήλωσε την Τετάρτη στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι θα υπάρξει προειδοποίηση μερικών ωρών προτού ξεκινήσουν την απεργία τους τα πληρώματα σε ορισμένες πτήσεις.

Το συνδικάτο, πάντως, δεν προγραμματίζει γενική απεργία για όλες τις πτήσεις.

«(Η απεργία) μπορεί να μη γίνει για τις επόμενες δυο ή περισσότερες μέρες. Αλλιώς, μπορεί να ξεκινήσει αύριο (Πέμπτη). Αν ακυρωθεί μια πτήση για τα χαράματα, θα ανακοινωθεί το προηγούμενο βράδυ» είπε.

Το συνδικάτο Ufo, το οποίο εκπροσωπεί τους περίπου 19.000 εργαζόμενους της Lufthansa, προγραμματίζει απεργιακή κινητοποίηση ως συμπαράσταση στα αιτήματα των πληρωμάτων αεροσκαφών για αύξηση του μισθού τους κατά 5% -μετά το τριετές «πάγωμά» του- και κατάργηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Η απεργιακή κινητοποίηση προγραμματίζεται σε μια δύσκολη περίοδο για τον τομέα των αερομεταφορών, ο οποίος έχει πληγεί από την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας και την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η κρίση χρέους στην Ευρώπη καθώς και από την άνοδο στις τιμές των καυσίμων και τον ανταγωνισμό από χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρίες και εταιρίες χωρών της Μέσης Ανατολής.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται την ώρα που η Lufthansa έχει ανακοινώσει τις περικοπές 3.500 θέσεων εργασίας -σχεδόν 3% του εργατικού δυναμικού της (117.000 υπάλληλοι παγκοσμίως)- και το πάγωμα των επενδύσεών της με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας της.