Πεκίνο,Κίνα

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ- ουν επιθυμεί να επισκεφθεί τον επόμενο μήνα το Πεκίνο, προκειμένου να συναντηθεί με τους απερχόμενους και με τους νέους ηγέτες της συμμάχου του Κίνας, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πηγή που έχει επαφές με την Πιονγκγιάνγκ και το Πεκίνο.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Βορειοκορεάτη ηγέτη στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε την εξουσία μετά το θάνατο του πατέρα του, του Κιμ Γιονγκ-ιλ, το Δεκέμβριο.

Ακολουθεί την πρόσφατη επίσκεψη στο Πεκίνο του θείου του Κιμ, του Γιανγκ Σονγκ-τεκ, ο οποίος είναι ουσιαστικά ο δεύτερος ισχυρότερος άνθρωπος στη Βόρεια Κορέα.

«Θα είναι ένα ταξίδι γνωριμίας» δήλωσε η πηγή. «Θα είναι μια επίσημη επίσκεψη. Αυτό ήταν μια από τις σημαντικότερες αποστολές του Γιανγκ Σονγκ-τεκ κατά την επίσκεψή του» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η πηγή δήλωσε πως η Πιονγκγιάνγκ είναι πιθανό να επαναλάβει την απειλή της να πραγματοποιήσει μια τρίτη πυρηνική δοκιμή αν η Ουάσινγκτον και η Σεούλ δεν συμφωνήσουν στο μακροχρόνιο αίτημά της να υπογραφεί μια μόνιμη συνθήκη ειρήνης για να αντικαταστήσει την εκεχειρία με την οποία τερματίστηκε ο Κορεατικός Πόλεμος (1950-53).

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Βόρεια Κορέα έχει τη δυνατότητα (να πραγματοποιήσει μια τρίτη πυρηνική δοκιμή), αλλά η Κίνα αντιτίθεται έντονα σ’ αυτό» δήλωσε.

«Η Βόρειος Κορέα θέλει μια μόνιμη συνθήκη ειρήνης για να αντικαταστήσει την εκεχειρία με αντάλλαγμα να παραιτηθεί από τα σχέδια για μια τρίτη πυρηνική δοκιμή. Πάνε τώρα 60 χρόνια και είναι καιρός να τερματιστεί επισήμως ο πόλεμος με μια συνθήκη ειρήνης» πρόσθεσε.