Η δημοτική αρχή της πόλης Τσογκπίγκ, βιομηχανικού κέντρου 24 εκατ.κατοίκων στη νοτιοδυτική Κίνα, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα επενδύσει 1,6 τρις γιουάν, δηλαδή 240 δις δολάρια, την ερχόμενη τριετία σε επτά κατηγορίες εργοστασίων και εργαστηρίων υψηλής τεχνολογίας -ηλεκτρονικά, αυτοκίνητα, πετροχημικά, νανοφαρμακευτικά, κ.ά.

Είναι η πέμπτη κινεζική πόλη που ανακοινώνει σχέδια για επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων -οι άλλες τέσσερεις βρίσκονται στη νότια και στην ανατολική Κίνα.

Η «εξόρμηση των επενδύσεων», όπως την ονόμασε η εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία» του Πεκίνου, εντάσσεται στην πολιτική της «ρωμαλαίας υποστήριξης της ανάπτυξης» που εγκαινίασε η κυβέρνηση τελευταία για να αντιμετωπίσει την κάμψη της κινεζικής οικονομίας.

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας έπεσε στο 7,6% (τη μικρότερη από το 2009) το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με τη ναυπηγική βιομηχανία να σημειώνει μείωση ρεκόρ, ώς 50% της αντίστοιχης περυσινής.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση με σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων είναι οι «επενδύσεις που έχουν μέλλον». Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση στα μέτρα και η ανάπτυξη θα είναι τουλάχιστον 8% για όλο το 2012.