Δικαστήριο της Γουατεμάλας καταδίκασε τον πρώην αρχηγό της αστυνομίας Πέδρο Γκαρσία σε 70 χρόνια φυλάκισης επειδή διέταξε την απαγωγή και «εξαφάνιση» ενός φοιτητή κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της χώρας.

Ο Γκαρσία κρίθηκε ένοχος για την οργάνωση της απαγωγής του φοιτητή Έντγκαρ Σάενθ, που εξαφανίστηκε το 1981. Η υπόθεση αυτή είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά υποθέσεων δίωξης αξιωματούχων που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στην διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης που αιματοκύλισε τη Γουατεμάλα από το 1960 ως το 1996.

Ο Γκαρσία, που διετέλεσε αρχηγός της αστυνομίας από το 1974 ως το 1982, συνελήφθη τον περασμένο χρόνο στο σπίτι του κοντά στην πρωτεύουσα. Ο Γκαρσία κατηγορήθηκε ότι είναι υπεύθυνος για την σύλληψη και τον βασανισμό του Σάενθ από το Μάρτιο ως τον Ιούνιο του 1981. Ο Σάενθ παραμένει αγνοούμενος μέχρι και σήμερα και, φυσικά, όπως και οι περισσότεροι από τους χιλιάδες «ντεσαπαρεσίδος» (εξαφανισμένους) της Λατινικής Αμερικής, θεωρείται βέβαιο πως θανατώθηκε από τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ αρχές.

Ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας καλείται επίσης να αντιμετωπίσει κατηγορίες για φόνους σε σχέση με τον εμπρησμό της Ισπανικής Πρεσβείας 1980 στη Γουατεμάλα κατά τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 36 άτομα, ανάμεσα τους και ο πατέρας της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Ινδιάνας ακτιβίστριας, της Ριγκομπέρτα Μέντσου.

Με «σημαιοφόρο» την ατρόμητη εισαγγελέα Κλαούντια Πας, και βασικό όπλο έναν «θησαυρό» από απόρρητα έγγραφα της αστυνομίας που ανακαλύφθηκαν το 2005, τα δικαστήρια της Γουατεμάλας είχαν καταδικάσει πέρσι δύο ακόμα αστυνομικούς σε ποινές κάθειρξης 40 ετών για το ρόλο τους στην εξαφάνιση ενός άλλου φοιτητή και ηγέτη μιας φοιτητικής παράταξης, του Φερνάντο Γκαρσία, και παρέπεμψαν σε δίκη τον 70χρόνο πρώην επικεφαλής της αστυνομίας της χώρας, Έκτορ Μπολ δε λα Κρους για την συμμετοχή του στις «εξαφανίσεις».

Επίσης τον Μάρτιο, ο πρώην στρατιωτικός Πέδρο Πιμεντέλ Ρίος καταδικάστηκε σε 6.060 χρόνια φυλάκισης για το ρόλο που έπαιξε στη σφαγή 201 ατόμων στο χωριό Ντος Έρες, το 1982. Ομως η σημαντικότερη δίκη είναι αυτή του πρώην δικτάτορα της χώρας Εφραίμ Ρίος Μοντ, που κατηγορείται γιά γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 45.000 «εξαφανίστηκαν» κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου ανάμεσα στα υποστηριζόμενα από την Ουάσιγκτον στρατιωτικά καθεστώτα και στους αριστερούς αντάρτες, που διήρκεσε 36 χρόνια.