Επτά άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 70 τραυματίστηκαν μετά από μάχες στον βόρειο Λίβανο και συγκεκριμένα στη λιβανέζικη πόλη Τρίπολη, μεταξύ δύο μουσουλμανικών κοινοτήτων, σε αυτό που μοιάζει με εξάπλωση της έντασης από τη Συρία προς τη γειτονική της χώρα.

Περίπου 100 άτομα έχουν τραυματιστεί από τη Δευτέρα που ξεκίνησαν οι ταραχές, σύμφωνα με ιατρικό προσωπικό και υπηρεσίες ασφαλείας.

Ένοπλοι από τη σουνιτική συνοικία Μπαμπα αλ Ταμπανέχ και οι αλαουίτες αντίπαλοί τους στη Τζεμπέλ Μοχσέν αντάλλαξαν πυροβολισμούς, ενώ πέταξαν και χειροβομβίδες εκατέρωθεν, παρά την ανάπτυξη στρατευμάτων του επίσημου λιβανέζικου στρατού στην πόλη με σκοπό την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών.

Δύο από τους νεκρούς αναγνωρίστηκαν ως κάτοικοι της Τζεμπέλ Μοχσέν, ενός λόφου ουσιαστικά που κατοικείται κυρίως από αλαουίτες και «κοιτάζει» σε σουνιτική περιοχή, από όπου προέρχονται και οι άλλοι πέντε νεκροί.

Η περιοχή αυτή είναι μία από τις πιο «εύφλεκτες» και αποτελεί χρόνια πηγή φυλετικών συγκρούσεων μεταξύ σουνιτών και αλαουιτών, γεγονός που έχει επιδεινωθεί σημαντικά δεδομένων των 17μηνων αναταραχών στη Συρία, δηλαδή της εξέγερσης κυρίως σουνιτών εναντίον του αλαουίτη προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ. Μάλιστα στις αρχές Ιουνίου 15 άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με φυλετικές αιτίες.

Δήλωση του λιβανέζικου στρατού αναφέρει ότι στρατιώτες έκαναν επιδρομές σε κτίρια που χρησιμοποιούνταν από ενόπλους και «ανταπέδωσαν» άμεσα τους δικούς τους πυροβολισμούς. Πέντε στρατιώτες φέρονται να τραυματίστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας και άλλοι πέντε, συμπεριλαμβανομένου ενός αξιωματικού, τραυματίστηκαν την Τρίτη από χειροβομβίδα που εκτοξεύτηκε σε στρατιωτική βάση.

Γενικώς το τελευταίο διάστημα, τα περιστατικά βίας πληθαίνουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν γίνει αναφορές ότι έχουν χρησιμοποιηθεί και βαριά όπλα.

Η λιβανέζικη κυβερνητική πολιτική μέχρι τώρα στόχευε στην αποστασιοποίηση και τη διαφοροποίηση του Λιβάνου από τη συριακή κρίση, εν μέσω ανησυχιών ότι η εξάπλωση των συριακών συγκρούσεων σε λιβανέζικο έδαφος θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις φυλετικές διαμάχες και τον διχασμό που πυροδότησαν τον 15ετή εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου.