Στον δεκαπεντάχρονο Αμερικανό μαθητή Τζακ Αντράκα αρέσει το καγιάκ και το τηλεοπτικό σόου Glee. Στον υπόλοιπο ελεύθερο χρόνο του όμως, κάνει κάτι πολύ πιο ασυνήθιστο: προηγμένη έρευνα σε ένα από τα πιο αναγνωρισμένα εργαστήρια αντικαρκινικών ερευνών στον κόσμο.

Ο νεαρός από το Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών δημιούργησε ένα τεστ για την πρόγνωση του καρκίνου του παγκρέατος, τεστ που είναι 168 φορές πιο γρήγορο και πολύ πιο οικονομικό από το ήδη γνωστά.

O Αντράκα κέρδισε το Μάιο έπαθλο 75.000 δολαρίων στο πλαίσιο της International Science and Engineering Fair, της μεγαλύτερη παγκοσμίως διοργάνωσης για τη μαθητική επιστημονική έρευνα. Πηγές πληροφοριών που χρησιμοποίησε ήταν οι γνωστές μηχανές αναζήτησης, όπως η Google και οι δωρεάν επιστημονικές εργασίες που βρήκε στο Διαδίκτυο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Πηγή της έμπνευσής του φαίνεται να αποτέλεσε το μάθημα της βιολογίας, κατά τη διάρκεια του οποίου συνέλαβε την ιδέα.

Παρά τον πρωτοποριακό της χαρακτήρα, η νέα αυτή διαγνωστική μέθοδος χρησιμοποιεί απλά μέσα. Ο Αντράκα σχεδίασε ταινίες μέτρησης από απλό χαρτί φίλτρου, παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται στους διαβητικούς για τη μέτρηση σακχάρου στο αίμα, καθώς και νανοσωλήνες άνθρακα που λειτουργούν ως αισθητήρες υψηλής ευαισθησίας.

Οι αισθητήρες φέρουν ένα συγκεκριμένο αντίσωμα το οποίο ενώνεται με την πρωτεΐνη ή τον ιό που αναζητάμε, με αποτέλεσμα οι αισθητήρες να απομακρύνονται ελαφρώς μεταξύ τους.

Το τεστ του Αντράκα μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία της πρωτεΐνης που σχετίζεται με τον καρκίνο ήδη από τα πρώιμα στάδια του. Χάρη σε αυτή την καινοτομία θα μπορούσαν να σώζονται κάθε χρόνο χιλιάδες θύματα του καρκίνου του παγκρέατος.

Αυτή τη στιγμή ο δεκαπεντάχρονος Αντράκα συνεχίζει την έρευνά του στο πανεπιστήμιο John Hopkins στην αμερικανική πόλη της Βαλτιμόρης και έχει καταθέσει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.