Περίπου το 27% των εργαζόμενων επέστρεψε σήμερα στην εργασία του στο μεταλλείο της εταιρείας Lonmin, μετά την απειλή της διοίκησης ότι θα απολύσει περίπου 3.000 εργαζόμενους εάν δεν προσέλθουν στις θέσεις τους.


«Η προσέλευση άρχισε αργά αλλά βρίσκεται τώρα στο 27%. Παραμένει όμως ασαφές εάν οι απεργοί επιστρέφουν»,
δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας, την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγό λευκόχρυσου παγκοσμίως.

«Υπάρχει μεγάλη παρουσία της αστυνομίας που είναι ιδιαίτερα ορατή», σημείωσε ο Ντένις Αντριάο, εκπρόσωπος της αστυνομίας, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί επεισόδια, παρά το τελεσίγραφο της διεύθυνσης στους εργαζομένους να επιστρέψουν σήμερα στις δουλειές τους ή να απολυθούν. Ωστόσο, για το «φόβο των Ιουδαίων», εκατοντάδες αστυνομικοί κάνουν περιπολίες στο ορυχείο, ενώ η περιοχή επιτηρείται και από αέρος με ελικόπτερα.

Στο τεράστιο μεταλλείο Μαρικάνα, περίπου 100 χλμ. βορειοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ, αναμένεται να μεταβεί επίσης ομάδα μελών της επιτροπής έρευνας που διόρισε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, προκειμένου να ερευνήσει τη σφαγή της περασμένης Πέμπτης, όταν 34 μεταλλωρύχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 78 τραυματίστηκαν μετά από έναν καταιγισμό πυρών από αστυνομικούς. Αλλοι δέκα ανθρωποι σκοτώθηκαν στα επεισόδια των προηγούμενων ημερών.

Οι 3.000 εργαζόμενοι στη Lonmin, η οποία έχει έδρα το Λονδίνο και διαθέτει περίπου το 12% της παγκόσμιας παραγωγής λευκόχρυσου, άρχισαν απεργιακή κινητοποίηση την 10η Αυγούστου ζητώντας αυξήσεις 200%, με το επιχείρημα ότι οι σημερινοί τους μισθοί, που ο κατώτατος κυμαίνεται στα 5.500 ραντ (557 ευρώ) τον μήνα, είναι άδικοι.

Η απεργία ωστόσο έχει εξελιχθεί σε μια σκληρή κόντρα ανάμεσα στο εργατικό συνδικάτο NUM (Εθνική Ενωση Μεταλλωρύχων), που θεωρειται συνδικαλιστικός «βραχίονας» του κυβερνώντος κομματος , και την Ένωση Εργαζομένων στα Ορυχεία και τις Κατασκευές (AMCU), που κατηγορεί τα ηγετικά στελέχη του πρώτου ότι ενδιαφέρονται πρωτίστως για την πολιτική τους ανέλιξη παρά για τις συνθήκες δουλειάς των εργατών στις στοές των ορυχείων.

«Έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και να ξαναβρούμε την ηρεμία μετά αυτά που συνέβησαν, αλλά αυτοί που μας εμπιστεύονται και θέλουν να εργαστούν αξίζει να έχουν μια ευκαιρία», τόνισε ο Σάιμον Σκοτ, ανώτερο στέλεχος της Lonmin.