Ο Ντέιβιντ Μπόουι απέρριψε την πρόταση για συμμετοχή στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων το βράδυ της Κυριακής. Ο καλλιτέχνης δεν θέλησε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για μία μεγάλη εμφάνιση ενώπιον εκατοντάδων εκατομμυρίων τηλεθεατών ανά την υφήλιο για να ερμηνεύσει, όπως του προτάθηκε, το τραγούδι του «Heroes».

Οπως γράφει η εφημερίδα Guardian, εκτός από τον Μπάουι οι διοργανωτές του σόου ήλπιζαν να καταφέρουν να αποσπάσουν το «ναι» της τραγουδίστριας Κέιτ Μπους, των Ρόλινγκ Στόουνς και των πρωτοπόρων του πανκ ροκ Sex Pistols για μία σειρά εμφανίσεων που θα συνόψιζαν την ιστορική εξέλιξη της βρετανικής μουσικής.

Ακόμη και οι ροκ δεινόσυροι Who, οι οποίοι δέχτηκαν και έπαιξαν ένα ποτ-πουρί που έκλεισε με το κλασικό τραγούδι τους «My Generation» αρνήθηκαν να εμφανιστούν, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, δύο φορές, σύμφωνα με πηγές της μουσικής βιομηχανίας. Εμφανίστηκαν κυρίως για λόγους μάρκετινγκ: ξεκινούν περιοδεία στις ΗΠΑ και ήθελαν να την διαφημίσουν έμεσα.

Στο σόου, το οποίο στη Βρετανία παρακολούθησαν 23,3 εκατομμύρια τηλεθεατές, ξεπερνώντας οριακά τα 27 εκατομμύρια των Βρετανών τηλεθεατών της τελετής έναρξης πριν από δύο εβδομάδες, εμφανίστηκαν, μεταξύ άλλων, οι Elbow, οι Take That και οι Spice Girls.

Ο 65χρονος Μπάουι, ο οποίος βρίσκεται πλέον μόνιμα εγκατεστημένος στη Νέα Υόρκη, απορρίπτει συστηματικά προτάσεις για δημόσιες εμφανίσεις, ενώ έχει να πραγματοποιήσει περιοδεία από το 2004. Οι διοργανωτές φιλοδοξούσαν να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή του, παρ’ όλο που, ούτως ή άλλως, το «Heroes» ( «μπορούμε να γίνουμε ήρωες, έστω και μόνο για μια μέρα….» ) ήταν ο ανεπίσημος ύμνος της ομάδας της Βρετανίας. Οι φανς αρκέστηκαν σε μία ολιγόλεπτη αναπαραγωγή του «Fashion», το οποίο ήταν η μουσική επένδυση της πασαρέλας των διάσημων σούπερ μόντελ Κέιτ Μος και Ναόμι Κάμπελ.

Πριν από έξι μήνες, μάνατζερ και παραγωγοί από το χώρο της μουσικής βιομηχανίας παρακολούθησαν την παρουσίαση των φιλόδοξων σχεδίων του μουσικού παραγωγού Κιμ Γκάβιν και του σκηνοθέτη Ντέιβιντ Αρνολντ για παρουσίαση της βρετανικής ποπ μουσικής από τη δεκαετία του ’60 έως και σήμερα. Σε εκείνο το στάδιο, είχαν επιβεβαιωθεί και ορισμένες άλλες συμμετοχές, πέραν της συμφωνίας για το τραγούδι «Imagine» του μακαρίτη Τζον Λένον, το οποίο και έκλεψε την παράσταση.

Μεταξύ των συμμετοχών που ευελπιστούσαν να εξασφαλίσουν ήταν και αυτή της Κέιτ Μπους, η οποία όμως αρνήθηκε.

Ούτε όμως και οι Spice Girls φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα πρόθυμες να συμμετέχουν, διαφημιστικοί λόγοι όμως εν όψει του επικείμενου μιούζικαλ Viva Forever, το οποίο βασίζεται στα τραγούδια τους, οδήγησαν εν τέλει το γυναικείο συγκρότημα στην τελετή λήξης.

Μεταξύ των καλλιτεχνών που έλαβαν μέρος στο σόου της τελετής λήξης ήταν και η Ανι Λένοξ, η οποία ερμήνευσε το «Little Bird» και η πρωτοεμφανιζόμενη boy band «One Direction». Έκπληξη της βραδιάς ήταν η συμμετοχή του Τζορτζ Μάικλ, στον οποίο επετράπη να παίξει το νέο του single με τίτλο «White Light», αλλά και το παλιό κλασικό «Freedom».