Ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς ενέκρινε τελικά τον αμφιλεγόμενο νόμο με τον οποίο η ρωσική γλώσσα γίνεται η επίσημη γλώσσα σε πολλές επαρχίες της Ουκρανίας, παρά τις διαδηλώσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας. Ολα αυτά εν μέσω προεκλογικής περιόδου και έντονων αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, που εκφράζει ανησυχίες για «διχασμό της χώρας».

Τα ουκρανικά θα παραμείνουν η μόνη επίσημη γλώσσα της χώρας, ωστόσο ο νόμος ορίζει ότι τα ρωσικά θα είναι η επίσημη τοπική γλώσσα στις περιοχές όπου υπάρχουν κυρίως ρωσόφονοι, στη βιομηχανοποιημένη περιοχή στα ανατολικά της χώρας και σε νότιες περιοχές, όπως η Κριμαία, όπου βρίσκεται ο ρωσικός στόλος του Εύξεινου Πόντου. Να σημειωθεί εδώ ότι και ο ίδιος ο Γιανούκοβιτς είναι ρωσόφωνος.

Στο Κίεβο η απόφαση εξώθησε στους δρόμους πολλούς ουκρανούς πολίτες και προκάλεσε έντονη διαμάχη εντός του κοινοβουλίου. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν τον νέο νόμο «έγκλημα κατά της χώρας και των πολιτών», φοβούμενοι ότι «θα σπρώξει τους πολίτες τον ένα ενάντια στον άλλον».

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης έχουν συσπειρωθεί γύρω από το κόμμα «Batkivshchyna» εναντίον του προέδρου Γιανούκοβιτς στη μάχη των επικείμενων εκλογών της 28ης Οκτωβρίου, ενώ οι εκλογικές αρχές απαγόρεψαν στη φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο να θέσει υποψηφιότητα.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τις εκλογικές αρχές ότι πήραν την παραπάνω απόφαση αποκλεισμού της Τιμοσένκο μετά από απευθείας εντολή του Γιανούκοβιτς και ότι η πράξη αυτή συνιστά «παραβίαση των δικαιωμάτων εκατομμυρίων πολιτών που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα της Τιμοσένκο».

Αφήνουν επίσης αιχμές κατά της νέας νομοθεσίας για τη γλώσσα, την οποία θεωρούν απλώς μια προσπάθεια του κόμματος του Γιανούκοβιτς να κερδίσει την εύνοια των περιοχών όπου ομιλείται η ρωσική ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου.
«Ο Γιανούκοβιτς κατάφερε να κάνει όλα όσα δεν έκαναν οι Ρώσοι αυτοκράτορες και οι γενικοί γραμματείς της Σοβιετικής Ενωσης. Κατάφερε να επιβάλει… θανατική ποινή στην ουκρανική γλώσσα», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπεύθυνη για τη χάραξη στρατηγικής του κόμματος της αντιπολίτευσης Ολγα Μεντβέντεφ.

Ο ίδιος ο Γιανούκοβιτς έχει αποφύγει να κάνει εκτενείς δηλώσεις γύρω από το θέμα. Σε περίπτωση που δεν περνούσε ο νόμος, παντως, ειναι βέβαιο πως η δημοτικότητά του θα δεχόταν πλήγμα στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που τον υποστηρίζουν.