Φυλάκιση τριών ετών στα μέλη του γυναικείου συγκροτήματος Pussy Riot πρότεινε ο ρώσος εισαγγελέας σχετικά με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν για την εισβολή σε εκδήλωση και την «πανκ προσευχή» κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Οι ενέργειες τους δείχνουν καθαρά θρησκευτικό μίσος», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «οι βωμολοχίες σε εκκλησία είναι ύβρη προς τον Θεό».

Οι τρεις νεαρές γυναίκες, μεταξύ 22 και 29 ετών, αντιμετωπίζουν ποινές ως επτά χρόνια.

Τον περασμένο Φεβρουάριο εισέβαλαν σε εκδήλωση στον καθεδρικό της Μόσχας και απηύθυναν μία πανκ προσευχή προς την Παναγία ζητώντας να απαλλάξει τη Ρωσία από τον τότε πρωθυπουργό και νυν πρόεδρο Πούτιν.

Η δίκη τους έχει προκαλέσει αντιδράσεις για το «σοβιετικού τύπου» κατηγορητήριο το οποίο βαρύνει τις τρεις γυναίκες που δικάζονται μέσα σε αυστηρά μέτρα ασφάλειας.

Εν τω μεταξύ, ρωσικές ενώσεις Ορθοδόξων ζήτησαν να απαγορευτούν οι συναυλίες της Μαντόνας στη Ρωσία επειδή η αμερικανίδα τραγουδίστρια ζήτησε επιείκεια για τις Pussy Riot.

Η Μαντόνα, η οποία πρόκειται να δώσει την Τρίτη συναυλία στη Μόσχα και την Τετάρτη στην Αγία Πετρούπολη, εξέφρασε την ελπίδα πως «το δικαστήριο θα επιδείξει επιείκεια και αυτές οι γυναίκες θα απελευθερωθούν σύντομα», σύμφωνα με δηλώσεις της που δημοσιοποιήθηκαν από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

«Είναι καθήκον μας να ζητήσουμε την απαγόρευση αυτών των συναυλιών: αυτή η τραγουδίστρια [η Μαντόνα] περιγελά ανοικτά τους νόμους μας, τις παραδόσεις μας, την κουλτούρα μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Ενωσης Ορθοδόξων Αδελφοτήτων ενώ άλλοι μιλούσαν για δηλώσεις που συνιστούν «ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας και άσκηση πίεσης στο δικαστήριο».