Νέα ένταση ανάμεσα στο Λονδίνο και το Μπουένος Άιρες με αφορμή τις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου γύρω από τα νησιά Φόκλαντ. Όπως ανακοινώθηκε, οι Αργεντίνοι ειδικοί της (πρώην θυγατρικής του ισπανικού κολοσσού Repsol και κρατικής πλέον, μετά την πρόσφατη εθνικοποίηση της) πετρελαϊκής YPF ζήτησαν την βοήθεια του Ούγκο Τσάβες και της κρατικής εταιρείας πετρελαίων της Βενεζουέλας PDVSA για να εξερευνήσουν την περιοχή των διεκδικούμενων νησιών.

Τριάντα χρόνια μετά τον πόλεμο των Φώκλαντς (ή Μαλβίνες, όπως τα λένε οι Αργεντινοί) η πιθανότητα εύρεσης κοιτασμάτων πετρελαίου αναζωπυρώνει την ενταση ανάμεσα στη Βρετανία και στην Αργεντινή.

«Αναφερθήκαμε στην ανάγκη εύρεσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή αλλά και σε παράκτιες περιοχές, γύρω από τα νησιά Φόκλαντ, αλλά θα πρέπει επίσης να αναλύσουμε τα έξοδα και το χρονικό περιθώριο», δήλωσε ο πρόεδρος της PDVSA, Ραφαέλ Ραμίρεζ Καρένο, στην αργεντίνικη εφημερίδα Pagina 12, μετά από τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της YPF στο Μπουένος Άιρες την περασμένη Τετάρτη.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής είχε στείλει νωρίτερα μια επιστολή σε 15 βρετανικές και αμερικάνικές τράπεζες, απειλώντας ότι θα κινήσει δικαστικές διαδικασίες εναντίον τους, επειδή συμβουλεύουν πετρελαϊκές εταιρίες να αναζητήσουν κοιτάσματα πετρελαίων γύρω από τα νησιά Φόκλαντ.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής δήλωσε σε ανακοίνωση της πριν μερικές μέρες ότι θεωρεί την αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου από βρετανικές εταιρείες ανοικτά των νήσων Φόκλαντ, παράνομη. Η κυβέρνηση της Βρετανίας αντέδρασε άμεσα, ανακοινώνοντας ότι οι κάτοικοι των νήσων έχουν το «απολύτως νόμιμο» δικαίωμα να αξιοποιήσουν τους φυσικούς τους πόρούς και ότι η Αργεντινή παραβιάζει το διεθνές δίκαιο διεξάγοντας μια εκστρατεία εκφοβισμού.

Τον περασμένο Ιούνιο, η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε ξανά με τον πλέον επίσημο τρόπο πως θα υπερασπιστεί τα αραιοκατοικημένα νησιά.

Να σημειωθεί εδώ ότι η ισπανική Repsol έχει εκδώσει «τελεσίγραφο», απειλώντας με «αντίποινα» όποια εταιρεία συνεργαστεί με την YPF, μετά την απαλλοτρίωση των μετοχών της τελευταίας από την κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες.

Όμως οι Βενεζουελανοί δεν καταλαβαίνουν από τέτοιες πιέσεις: «Η Repsol θα πρέπει να το ξανασκεφτεί πριν αποφασίσει να κινηθεί εναντίον του YPF. Εμείς δεν απειλούμε κανέναν. Αυτό που κάνουμε συνάδει με την δική μας προσέγγιση και δεν σκοπεύουμε να τσαλαπατήσουμε την αργεντίνικη εταιρεία», δήλωσε με ύφος… Τσάβες ο Καρένο.