Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει από την ερχόμενη Δευτέρα έως την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες. Στην ατζέντα των επαφών του με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία θα βρεθούν τα ενεργειακά, η συνεργασία στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και η τουριστική συνεργασία.

Ο κ. Πέρες, που επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα με την ιδιότητα του αρχηγού του Κράτους του Ισραήλ, θα πραγματοποιήσει ένα ευρύτατο κύκλο επαφών με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας μας και, μεταξύ άλλων, θα του απονεμηθεί το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.

Μετά την άφιξή του, το πρωί της Δευτέρας, ο Σιμόν Πέρες θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος το βράδυ θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Ισραηλινού προέδρου.

Την ίδια ημέρα, ο κ. Πέρες θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, καθώς και τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Την Τρίτη στον κ. Πέρες θα απονεμηθεί το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων, ενώ την Τετάρτη ο Ισραηλινός πρόεδρος, μαζί με τον κ. Παπούλια, θα μεταβούν στην Ύδρα.

Συνέντευξη στο «Βήμα»: «Εκτός από ψηλά βουνά, χρειάζεστε και υψηλή τεχνολογία»

Ισχυρό ενδιαφέρον για συνεργασία

«Θεωρούμε την Ελλάδα φίλη χώρα με ιστορικούς όρους και πραγματικούς όρους και θέλουμε να αναπτύξουμε φιλική σχέση στο μέλλον. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε αλλά, έχουμε πολλά κοινά μεταξύ μας. Αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουμε τις ίδιες απειλές και ατενίζουμε το ίδιο μέλλον» δήλωσε στο Mega ο κ. Πέρες, λίγες ημέρες πριν από την άφιξή του στην Αθήνα.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Πέρες εξέφρασε το ισχυρό ενδιαφέρον του Ισραήλ για συνεργασία τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Κύπρο. Ειδικά στον τομέα της ενέργειας επιβεβαίωσε την πιθανότητα ενός νέου δικτύου αγωγών που θα συνδέει στο μέλλον το Ισραήλ με Ελλάδα Κύπρο και Ευρώπη.

Για την τουρκική στάση απέναντι στα θέματα αυτά, ο κ. Πέρες τόνισε: «Υπάρχει το Διεθνές Δίκαιο και όλοι μας πρέπει να το σεβόμαστε αλλιώς, δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε. Πιστεύω ότι το Διεθνές Δίκαιο θα τηρηθεί και θα δοθεί μια λύση».

Ο ισραηλινός πρόεδρος μίλησε επίσης για την εμπειρία της χώρας του από την οικονομική κρίση, στα μέσα της δεκαετίας του ’80 σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι παρότι έγιναν σκληρές περικοπές, η δημοτικότητα της κυβέρνησή του εκτινάχθηκε γιατί «ο κόσμος σκεφτόταν ότι δουλεύαμε σοβαρά» και γιατί οι καχυποψίες των συνδικάτων και των παραγωγών καθησυχάστηκαν από το γεγονός ότι οι περικοπές ξεκίνησαν από τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης.

Τέλος, ο κ. Πέρες μίλησε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, λέγοντας για τη Συρία ότι «ο Άσαντ δεν αποτελεί πλέον εναλλακτική λύση», ενώ δεν απέκλεισε μία αποτρεπτική ενέργεια, προκειμένου το Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα. «Το ίδιο λένε ξεκάθαρα οι Αμερικάνοι και ένας συνασπισμός που περιλαμβάνει την Ευρώπη. Λένε ότι θέλουν να το επιτύχουν με μη στρατιωτικά μέσα, όπως οικονομικές κυρώσεις αλλά, εάν τα μη στρατιωτικά μέσα δεν επαρκέσουν υπάρχουν και άλλες επιλογές στο τραπέζι» τόνισε.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη