Περιβαλλοντικές ομάδες στην Αγγλία ασκούν πιέσεις για επιβολή χρέωσης στις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, καθώς τα νέα δεδομένα δείχνουν αύξηση της χρήσης τους κατά το περασμένο έτος.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, μέσα στο 2011 χρησιμοποιήθηκαν περίπου οκτώ δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες σούπερ μάρκετ, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,4% σε σχέση το 2010. Υπολογίζεται ότι κάθε καταναλωτής χρησιμοποιούσε πέρσι κατά μέσο όρο 11 σακούλες το μήνα.

Στην Ουαλία, όπου καθιερώθηκε έξτρα χρέωση τον περασμένο Οκτώβριο, η χρήση της πλαστικής σακούλας μειώθηκε σημαντικά. Η Αγγλία παραμένει το μοναδικό μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου όπου δεν έχει επιβληθεί ακόμη σχετικό «πρόστιμο», γεγονός που προκαλεί τις αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων. Μάλιστα προτείνουν τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς κι όχι στην κυβέρνηση υπό τη μορφή φόρου.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις διαμαρτύρονται ότι οι πλαστικές σακούλες ρυπαίνουν τους δρόμους, την εξοχή και τις παραλίες, ενώ μπορούν να βλάψουν τους υδρόβιους οργανισμούς, οι οποίοι τις μπερδεύουν με τροφή και συχνά παγιδεύονται σε αυτές.

H δρ. Σου Κίνζι, υπεύθυνη πολιτικής για τα απορρίμματα στο Σύλλογο για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MCS) δήλωσε ότι «οι σακούλες μίας χρήσης και κυρίως οι πλαστικές σακούλες αποτελούν σοβαρή απειλή για την εκπληκτική θαλάσσια ζωή της Αγγλίας. Η επιβολή φόρου αποτελεί έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από αυτή τη διαδεδομένη μορφή ρύπανσης», προσέθεσε.

Το πλαστικό χρειάζεται συνήθως 450 με 1000 χρόνια για να διασπαστεί στη θάλασσα, ενώ μπορεί και να μη διασπαστεί ποτέ πλήρως. Διερευνάται αλλωστε το ενδεχόμενο απορρόφησης τοξινών από τα ψάρια και στη συνέχεια κατανάλωσής τους, μέσω της τροφικής αλυσίδας, από τον άνθρωπο.

Ορισμένες επιχειρήσεις έχουν ήδη καθιερώσει χρεώσεις για τις δικές τους πλαστικές σακούλες μίας χρήσης, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις όμως εξακολουθούν να πιέζουν την κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουαλίας και να επιβάλει έναν συμβολικό φόρο σε όλη την Αγγλία.