ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι αντάρτες της Συρίας κάνουν όλο και συχνότερη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών ιρακινού τύπου στον πόλεμο ενάντια στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ανατινάζοντας μεγάλα κονβόι από τανκ που κατευθύνονται προς την πόλη Αλέπο για να επιτεθούν στα στρατεύματα των εξεγερμένων.

Όπως δήλωσαν οι διοικητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) στη βρετανική εφημερίδα Guardian, οι αντάρτες έγιναν γρήγορα ικανοί στην κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, παρόμοιων με εκείνους που χρησιμοποιούσαν οι ιρακινοί αντάρτες κατά των αμερικανικών δυνάμεων.

Δήλωσαν επίσης ότι χάρη σε ένα μυστικό δίκτυο πληροφοριοδοτών μέσα από το συριακό στρατό, ενημερώνονται τακτικά για τις κινήσεις των στρατευμάτων, γεγονός που τους επιτρέπει να εξαπολύουν αποτελεσματικές επιθέσεις εναντίον τους. Όταν τους συγκρίνουν με τη τρομοκρατική οργάνωση της αλ Κάιντα, εξοργίζονται υποστηρίζοντας ότι αν κάποιος είναι τρομοκράτης αυτός είναι ο Άσαντ.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν σοβαρά πλήγματα σε «ομάδες τρομοκρατών» στην Αλέπο, στη στιγμή που ο FSA υποστηρίζει ότι έχει καταλάβει αρκετά αστυνομικά τμήματα στη πόλη.

Στο μεταξύ οι αρχηγοί της εξέγερσης ζήτησαν από τον Χαϊτάμ Αλ Μάλεχ, βετεράνο αντικαθεστωτικό ακτιβιστή, να ηγηθεί της προσωρινής κυβέρνησης που θα αντικαταστήσει τον Άσαντ μετά την πτώση του.

Ο Μοχάμεντ Μπάρε, διοικητής της πόλης Κορκανάγια, φαρμακοποιός στο επάγγελμα, δήλωσε ότι προσωπικά δεν έχει ικανότητες στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, αλλά ένας «καθηγητής χημείας» παρέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία στους αντάρτες σε συνεργασία με κάποια μέλη της μονάδας του, που είχαν υπηρετήσει στον συριακό στρατό. «Επίσης παίρνουμε βόμβες από στρατιωτικές βάσεις. Είναι σίγουρα καλύτερες από τις δικές μας», παραδέχτηκε ο ίδιος.

Οι παραπάνω δηλώσεις αποτελούν απόδειξη ότι ο FSA αρχίζει να γίνεται περισσότερο επαγγελματικός. Ξεκίνησε ως μια ανομοιογενής ομάδα εθελοντών, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είχαν καμία στρατιωτική εμπειρία αλλά μετά από 16 μήνες επιθέσεων ενάντια στην κυβέρνηση της Δαμασκού μοιάζει όλο και περισσότερο με ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις.

Ο Μπάρε επιβεβαίωσε ότι οι επαναστάτες παραλαμβάνουν όπλα από το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, ενώ η Μόσχα εξοπλίζει το καθεστώς Άσαντ με ελικόπτερα που πραγματοποιούν θανατηφόρες επιθέσεις πάνω από την Αλέπο. Παρ’ όλα αυτά, οι αποστολές όπλων προς τους αντάρτες είναι ανοργάνωτες, σύμφωνα με τον Μπάρε, που είπε ότι αναγκάστηκε να αγοράσει ο ίδιος το Καλάσνικοφ του.

Στην επανάσταση συνεισφέρουν και οι γυναίκες παρέχοντας πληροφορίες και ρουχισμό στους στρατιώτες ή ακόμη πολεμώντας οι ίδιες ενάντια στο καθεστώς Άσαντ, δήλωσε ο διοικητής.

Ο Άσαντ επιμένει ότι δεν πολεμά μια εγχώρια εξέγερση αλλά «τρομοκράτες» που χρηματοδοτούνται και εξοπλίζονται από τους εχθρούς της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Μπάρε δήλωσε στον Guardian ότι αγανακτεί με τις προσπάθειες που γίνονται να συγκριθεί οι σύροι αντάρτες με την τρομοκρατική οργάνωση της Αλ Κάιντα.

«Πρόκειται για μια επανάσταση του λαού. Λένε ψέματα ότι ανήκουμε στην Αλ Κάιντα. Αυτό που συμβαίνει στη Συρία δεν διαφέρει καθόλου από τις επαναστάσεις στη Γαλλία και τη Ρωσία. Αν κάποιος είναι τρομοκράτης, αυτός είναι ο Μπασάρ. Μετά το τέλος της επανάστασης όποιος έχει βάψει τα χέρια του με αίμα θα έρθει αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη. Δεν θέλουμε θρησκευτικό ούτε εμφύλιο πόλεμο», είπε.