Τρεις νεαρές γυναίκες, μέλη του πανκ συγκροτήματος «Pussy Riot» που είχαν πρωταγωνιστήσει σε μια μοναδική πανκ διαμαρτυρία κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, παρουσιάστηκαν σήμερα το πρωί στο δικαστήριο για να απολογηθούν.

Οι τρεις κοπέλες αντιμετωπίζουν μέχρι και επτά χρόνια φυλάκιση για την «μη εξουσιοδοτημένη» συναυλία διαμαρτυρίας, που… «μαγάρισε» τον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού της Μόσχας. Τα μέλη του συγκροτήματος σκαρφάλωσαν στην Αγία Τράπεζα, προσευχήθηκαν στη Παναγία «να πετάξει έξω τον Πουτιν» και διαμαρτυρήθηκαν τραγουδώντας. Το τραγούδι εξόργισε επίσης την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, που τις κατηγορεί για βλασφημία.

«Ζητούμε συγγνώμη. Ήταν ηθικό λάθος» είπαν κατά τη διάρκεια της δίκης τους τα τρία μέλη του Ρωσικού πανκ-ροκ γκρουπ «Pussy Riot» Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα 22 ετών, Μαρία Αλιόκινα 24 ετών και Γιεκατερίνα Σαμουτσέβιτς 29 ετών, οι οποίες κατηγορούνται για «χουλιγκανισμό παρακινούμενες από θρησκευτικό μίσος και έχθρα».

«Η πράξη μας ήταν μια απελπισμένη προσπάθεια να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα. Δεν είχαμε καμία πρόθεση να προσβάλουμε τους ανθρώπους. Δεν περιμέναμε ότι η πανκ εμφάνισή μας θα αποτελούσε προσβολή», είπε στην απολογία της η Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα. Συμπλήρωσε όμως ότι «το γεγονός ότι δεν δεχόμαστε ότι είμαστε ένοχες δε σημαίνει ότι δεν είμαστε έτοιμες να παραδεχτούμε τα λάθη μας. Αν κάποιος ένιωσε προσβεβλημένος, είμαι έτοιμη να δεχθώ ότι κάναμε ένα ηθικό λάθος».

Είπαν δε ότι αφορμή για την επαναστατική τους πράξη και τη διαμαρτυρία ήταν η υποστήριξη που δέχθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν από τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, «γεγονός που εναντιώνεται στις αξίες του Ρωσικού συντάγματος».

Η 29χρονη Γιεκατερίνα Σαμουτσέβιτς είπε σχετικά ότι «δεν στοχεύσαμε με τους στίχους μας την Ορθοδοξία αλλά την έλλειψη νομιμότητας σε αυτές τις εκλογές. Η πρόσκληση (του Πατριάρχη) να ψηφίσει ο κόσμος τον Πούτιν και να μην πάει στις διαδηλώσεις είναι καθαρή παραβίαση των αξιών ενός κοσμικού κράτους».

Το επίμαχο τραγούδι παρουσιάστηκε στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου και ήταν κριτική εναντίον του Πούτιν και της διαφθοράς εντός των κόλπων της Ρωσική Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ως άκουσμα, πάντως, «έμοιαζε με προσευχή στην Παρθένο, αν και η γλώσσα που χρησιμοποίησε το συγκρότημα είχε βλάσφημες εκφράσεις», αναφέρει το ρωσικό δίκτυο Russia Today.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη χώρα, με την κοινή γνώμη να εμφανίζεται διχασμένη. Πολλοί είναι και οι ξένοι καλλιτέχνες που έχουν εκφράσει την συμπαράστασή τους όπως οι Faith No More, οι Franz Ferdinand, ο Sting και οι Red Hot Chili Peppers, ενώ σύμφωνα με ρωσικά μέσα αναμένεται υπέρ τους να ταχθεί και η Μαντόνα κατά την διάρκεια συναυλίας που θα δώσει τον επόμενο μήνα στη Ρωσία.

Πριν την έναρξη της δίκης, οι τρεις κοπέλες οδηγήθηκαν σε ένα κλουβί από αλεξίσφαιρο γυαλί απ’ όπου μίλησαν με τους δικηγόρους τους για να προετοιμάσουν την υπεράσπιση τους. Κατηγορούνται για χουλιγκανισμό με κίνητρο το θρησκευτικό μίσος, δήλωσαν στο δικαστήριο ότι διαμαρτύρονταν για την Πολιτική υποστήριξη του Κύριλλου προς τον Πούτιν και ότι δεν τρέφουν κανένα μίσος ή εχθρότητα προς εκκλησία και τους πιστούς.

Εντύπωση προκάλεσε στη Δύση, η κακή κατάσταση των γυναικών που εμφανίστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου, οι οποίες ήταν αδυνατισμένες και χλωμές σε σχέση με τη μέρα της σύλληψης τους. Οι δυτικές κυβερνήσεις φαίνεται να παρακολουθούν στενά τους χειρισμούς του Πούτιν όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα. Η Διεθνής αμνηστία ζήτησε την απελευθέρωση των κρατούμενων γυναικών, δύο από τις οποίες είναι μητέρες μικρών παιδιών, υποστηρίζοντας οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν δεν δικαιολογούνται από την προκλητική αλλά ειρηνική έκφραση των πολιτικών τους πιστεύω.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σε συνέντευξη του στους Times ότι το δικαστήριο θα αποφασίσει να οι τρεις γυναίκες έχουν διαπράξει έγκλημα. Ενώ η επικεφαλής της ανεξάρτητης οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ομάδα Ελσίνκι της Μόσχας, Λουντμίλα Αλεξέγεβα , δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν θα παρθεί βάσει της νομοθεσίας αλλά βάσει των επιθυμιών του Κρεμλίνου.