Την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση στη Συρία εκφράζει η διεθνής κοινότητα, την ώρα που οι σφοδρές μάχες στο Χαλέπι συνεχίζονται. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν στέλνει αυστηρό μήνυμα στο συριακό καθεστώς να μην κάνει σε καμία περίπτωση χρήση χημικών όπλων, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, τονίζει ότι το καθεστώς Άσαντ έχει χάσει τη νομιμοποίησή του και πρέπει να σταματήσει τη βία. «Δεν μπορούμε να μένουμε απλοί θεατές» λέει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν. Φόβους για σφαγή στο Χαλέπι εκφράζει και ο Λευκός Οίκος.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του μετά τις απειλές του συριακού καθεστώς ότι θα εξαπολύσει χημικά όπλα σε περίπτωση που δεχτεί ξένη επίθεση και απαιτεί να μη γίνει σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο.

«Είμαι βαθιά ανήσυχος μετά τις αναφορές για πιθανή χρήση χημικών όπλων. Απαιτώ από τις συριακές αρχές να μην κάνουν χρήση χημικών ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής σε καμία περίπτωση» είπε, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ.

Τόσο ο Μπαν Γκι-μουν όσο και ο Γουίλιαμ Χέιγκ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την αιματοχυσία στο Χαλέπι. «Θέλω το καθεστώς του Άσαντ να ξέρει ότι όσο συνεχίζει τις βίαιες επιθέσεις, τόσο εμείς θα αυξάνουμε την πρακτική μας στήριξη σε αντίπαλες κινήσεις» είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Προειδοποίησε, μάλιστα, για «καταστροφική απώλεια ζωών μεταξύ αμάχων και για ανθρωπιστική καταστροφή».

«Ανησυχούμε πάρα πολύ από τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η συριακή κυβέρνηση συγκεντρώνει στρατεύματα και άρματα μάχης γύρω από το Χαλέπι και έχει ήδη ξεκινήσει μια βάναυση επίθεση κατά της πόλης και των κατοίκων της» είπε και κάλεσε να υπάρξει ομόφωνη καταδίκη από «όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με στόχο την αποδοκιμασία όλων αυτών των τελευταίων ενεργειών».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επιμένει σε μία πολιτική διαδικασία, προκειμένου να τερματιστεί η βία στη Συρία.

«Δεν μπορούμε να μένουμε απλοί θεατές» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν. «Πρέπει να γίνουν κοινά βήματα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του Οργανισμού Ισλαμικών Κρατών, του Αραβικού Συνδέσμου και πρέπει να συνεργαστούμε για να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση» πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε, από την πλευρά του, ότι το καθεστώς Άσαντ έχει χάσει τη νομιμοποίησή του και τονίζει ότι πρέπει να σταματήσει η βία στη χώρα.

Μισητή και κολάσιμη χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος την επιθετικότητα του συριακού καθεστώτος στο Χαλέπι.

Συνεχίζονται οι μάχες

Σύμφωνα με οργανώσεις της αντιπολίτευσης, συνοικίες του Χαλεπίου βομβαρδίστηκαν και το πρωί της Παρασκευής από ελικόπτερα των δυνάμεων του καθεστώτος, οι οποίες φαίνεται ότι προετοιμάζουν την τελική επίθεση κατά των θέσεων των αντικαθεστωτικών στην πόλη.

Επίσης, αντάρτες αιχμαλώτισαν τουλάχιστον 100 Σύρους αξιωματικούς, στρατιώτες και πολιτοφύλακες αυτή την εβδομάδα στο Χαλέπι. Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube απεικονίζει αντάρτες να κρατούν αυτόματα τουφέκια Καλάσνικοφ και να φρουρούν τους κρατούμενους που είναι παραταγμένοι σε τέσσερις ομάδες στο προαύλιο ενός σχολείου.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα ελικόπτερα βομβάρδισαν τις συνοικίες Σαλαχεντίν, αλ-Αζαμιγέ, Μπουστάν ελ-Κασρ, αλ-Μασάντ και αλ-Σουκάρι.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν, επίσης, ανάμεσα στο στρατό και τους αντάρτες στη συνοικία αλ-Τζαμιλιγέ, στο κέντρο της πόλης, στη συνοικία Μαχατάτ Μπαγκντάντ και στην πλατεία Σαανταλάχ αλ- Τζαμπίρι. Στη συνοικία Σαλαχεντίν, εκατοντάδες αντάρτες προετοιμάζονται για τη μεγάλη επίθεση του στρατού.