Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, Κυριακή, από τις επιθέσεις που σχεδίασε και εκτέλεσε ο Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ στο Όσλο και το νησί Ουτόγια της Νορβηγίας, οδηγώντας στο θάνατο 77 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 242.

Στη σημερινή μαύρη επέτειο έχουν προγραμματιστεί επιμνημόσυνες δεήσεις και πολλές εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων.

«Ο δολοφόνος απέτυχε, ο λαός νίκησε» διεμήνυσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια τελετής στο Όσλο, έξω από το κυβερνητικό κτήριο που έγινε στόχος του Μπρέιβικ.

«Η βόμβα και οι σφαίρες είχαν στόχο την αλλαγή της Νορβηγίας. Ο νορβηγικός λαός απάντησε ενστερνιζόμενος τις αξίες μας» πρόσθεσε, σημειώνοντας:

«Ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά για όλους μας. Ούτε μία μέρα δεν πέρασε που να μην μας θυμίζει την τραγωδία. Ας τιμήσουμε τη μνήμη των νεκρών, νιώθοντας χαρά για τη ζωή που έζησαν και τη ζωή που μοιραστήκαμε μαζί τους».

Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται και στο νησί Ουτόγια, όπου ο Μπρέιβικ εκτέλεσε 69 ανθρώπους, μέλη της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.

Από το πρωί, δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στο νησί για να προσευχηθούν για τα θύματα και να αφήσουν λίγα λουλούδια στη μνήμη τους.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός θα μεταβεί στο νησί το απόγευμα για να εκφωνήσει ομιλία μαζί με τη Δανή ομόλογό του Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ και τον επικεφαλής της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος Έσκιλ Πέντερσεν.

Πολλά ήταν και τα μηνύματα στο Twitter, από ανθρώπους που ένα χρόνο πριν έζησαν δραματικές ώρες στο νησί Ουτόγια, αλλά κατάφεραν να επιζήσουν.

«Θα παραμείνουμε ενωμένοι στις πιο δύσκολες ώρες που έχει περάσει η γενιά μας. Σήμερα φροντίστε ο ένας τον άλλον» έγραψε ο Άντριαν Πράκον.

«Ανάμεικτα συναισθήματα, όμως θα περάσουμε μια ωραία ημέρα και θα θυμηθούμε αυτούς που δεν επέστρεψαν ποτέ σπίτι. Θα μας κάνει καλό» ήταν το σχόλιο της Μάρτε Εντεγκάρντεν.