Μπορεί ένα κομματάκι δέρματος να ενώσει τους παραδοσιακά αντίπαλους στη Μέση Ανατολή Εβραίους και Μουσουλμάνους; Ασφαλώς και μπορεί! Και απόδειξη είναι πως οι αντιδράσεις μουσουλμανικών και εβραϊκών οργανώσεων απ’ όλη την Ευρώπη συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενάντια στην απόφαση γερμανικού δικαστηρίου, που ποινικοποιεί το παραδοσιακό έθιμο της περιτομής των νεαρών αγοριών, για το οποίο κρίθηκε πως «ενέχει κίνδυνο σωματικής βλάβης».

Στη Γερμανία των εκατομμυρίων μεταναστών, χιλιάδες αγόρια υποβάλλονται ετησίως σε περιτομή για θρησκευτικούς λόγους. Η απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου της Κολωνίας που δέχθηκε τα πυρά και του ισραηλινού Κοινοβουλίου, δεν είναι δεσμευτική, και άλλωστε δεν έχει ισχύ σε όλο το γερμανικό κράτος, αλλά μόνο στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Εντούτοις, ο Ιατρικός Σύλλογος της Γερμανίας με ανακοίνωση που εξέδωσε απαγορεύει πλέον σε όλους τους γερμανούς γιατρούς τη συγκεκριμένη επέμβαση!

Οπως αναφέρουν σε κοινή δήλωση τους Εβραίοι και Μουσουλμάνοι, το έθιμο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της θρησκείας τους και θα πρέπει να προστατεύεται νομικά. Η ασυνήθιστη αυτή κοινή δήλωση υπεγράφη από ηγέτες του Ραβινικού Κέντρου της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Εβραϊκής Ενωσης, του Ισλαμικού Κέντρου Βρυξελλών και της Τουρκο-Μουσουλμανικής Ενωσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Γερμανίας.

Οπως αναφέρουν σε αυτήν: «Η συγκεκριμένη απόφαση προσβάλλει στοιχειώδη θρησκευτικά και ανθρώπινα δικαιώματα. […] Η περιτομή είναι ένα πανάρχαιο έθιμο, αναπόσπαστο κομμάτι της πίστης Εβραίων και μουσουλμάνων και θα αγωνιστούμε μέχρις εσχάτων για τη διάσωση της. Απευθύνουμε έκκληση στο γερμανικό Κοινοβούλιο και σε όλες τις παρατάξεις να παρέμβουν για την αναίρεση της περί ης ο λόγος δικαστικής απόφασης».

Eπίσης, κατά τη συνάντηση τους με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της γερμανικής Κάτω Βουλής (Bundestag), εξέφρασαν την αγανάκτηση τους και επέμειναν πως το τελετουργικό χρήζει απόλυτης νομικής προστασίας. Ο Στίβεν Εβανς, απεσταλμένος του BBC στο Βερολίνο, αναφέρει ότι η απόφαση έχει φέρει σε αμηχανία τη γερμανική κυβέρνηση. Οπως ήταν αναμενόμενο, θεωρήθηκε προκλητικό η χώρα που ευθύνεται για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων να τους απαγορεύει τώρα μια θρησκευτική παράδοση τους…

Στην ουσία της υπόθεσης, πάντως, η «καυτή» απόφαση του δικαστηρίου της Κολωνίας αφορούσε την αγωγή σε βάρος ενός γιατρού που υπέβαλε σε περιτομή ένα τετράχρονο αγόρι, το οποίο στη συνέχεια παρουσίασε επιπλοκές. Το δικαστήριο αθώωσε τον γιατρό, άλλα στο σκεπτικό του απεφάνθη πως το δικαίωμα ενός παιδιού στη σωματική ακεραιότητα υπερέχει των θρησκευτικών και γονικών δικαιωμάτων- ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου!