Τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν την Τετάρτη στη Μαδρίτη ανάμεσα σε ανθρακωρύχους και αστυνομικούς, όταν μια ομάδα διαδηλωτών πέταξε πέτρες και μπουκάλια κατά των αστυνομικών για την αντιμετώπιση των ταραχών, οι οποίοι προσπαθούσαν να διαλύσουν τη διαδήλωση.

Η πορεία των μεταλλωρύχων

Πορεία προς τη Μαδρίτη ξεκίνησαν οι ισπανοί μεταλλωρύχοι σε μια προσπάθειά τους να διαμαρτυρηθούν για την ολοένα μεγαλύτερη λιτότητα και την ανεργία. Ορισμένοι από αυτούς ενεπλάκησαν σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ άλλοι προτίμησαν να πραγματοποιήσουν πορεία 33 χιλιομέτρων, σε λιγότερο από επτά ώρες, μεγάλο μέρος της οποίας ήταν υπό τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες της κεντρικής Ισπανίας.

Παρόλα αυτά, αυτό ήταν μόνο ένα σκέλος ενός 20ήμερου ταξιδιού , που περίπου 240 ισπανοί μεταλλωρύχοι πρόκειται να ολοκληρώσουν σήμερα Πέμπτη. Οταν φτάσουν στη Μαδρίτη, θα έχουν περπατήσει σχεδόν 450 χιλιόμετρα από τις πόλεις τους στη βόρεια Ισπανία.
Θα απαιτήσουν να ανατρέψει η ισπανική κυβέρνηση την απόφασή της να κόψει τις επιδοτήσεις στον κλάδο εξόρυξης κατά σχεδόν δύο τρίτα για το επόμενο έτος.
«Ο κόσμος μας ακούει και μας βλέπει στους δρόμους. Είναι ένας τρόπος να μένουμε στο μυαλό του, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε πίσω ό,τι είναι δικό μας», δήλωσε ο 37χρονος Χοσέ Γκόμες, ο οποίος εργάζεται σε ορυχείο κάρβουνου στο χωριό Φαμπέρο της επαρχίας Λεόν.
Η πορεία των μεταλλωρύχων μοιάζει με μαραθώνιο, καθώς μπροστά τους κινείται ένα προστατευτικό φορτηγάκι που κλείνει την μία λωρίδα του αυτοκινητόδρομου στον οποίο κινούνται ενώ στον δρόμο τους υπάρχουν αρκετοί σταθμοί με φαγητό και νερό, ενώ υπάρχει και ασθενοφόρου του Ερυθρού Σταυρού που παρέχει πρώτες βοήθειες σε όποιον το χρειαστεί. Παράλληλα, τα υπάρχοντά τους και τα φουσκωτά τους στρώματα μεταφέρονται από μια ομάδα υποστήριξης.
Σύμφωνα με μια συμφωνία που υπογράφηκε από μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης , η Ισπανία πρέπει να σταματήσει να επιδοτεί τα μη κερδοφόρα ορυχεία από το 2018. Παρόλα αυτά, η ισπανική κυβέρνηση επιταχύνει τις περικοπές , μειώνοντας τις επιδοτήσεις κατά 63% για το επόμενο έτος.
Οι μεταλλωρύχοι λένε ότι η τωρινή κυβέρνηση θα πρέπει να εμμείνει στην συμφωνία που υπογράφηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση των Σοσιαλιστών μα μειώσει τις επιδοτήσεις μόνο κατά 10% κατά το 2013.