«Το κοινοβούλιο πρέπει να παραμείνει κλειστό» διεμήνυσε το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων στον πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μούρσι, ο οποίος όμως ζήτησε από τη Βουλή να συνεδριάσει την Τρίτη. Ο στρατός τη διέλυσε τον Ιούνιο ύστερα από απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας. Η επέμβαση του προέδρου, ο οποίος ορκίστηκε μόλις πριν από μια εβδομάδα, θεωρείται πρόκληση προς τους στρατιωτικούς.

Υστερα από την εντολή του Μούρσι, ο πρόεδρος της Βουλής συγκάλεσε συνεδρίαση του σώματος. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το μεγαλύτερο κόμμα στη Βουλή που αποτελεί και την εκλογική βάση του Μούρσι, υποστηρίζει ότι θα διοργανώσει «πορεία ενός εκατομμυρίου ατόμων υπέρ της απόφασης του προέδρου και της αποκατάστασης του κοινοβουλίου».

Σύμφωνα με το BBC, «η πολιτική εκεχειρία στην Αίγυπτο μοιάζει να έχει τελειώσει». Η Μουσουλμανική Αδελφότητα πιστεύει ότι οι στρατιωτικοί δεν σεβάστηκαν τον νόμο επειδή έδωσαν στους εαυτούς τους νέες εξουσίες αφότου διέλυσαν τη Βουλή τον περασμένο μήνα. Η διάλυσή της βασίστηκε σε απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία ο εκλογικός νόμος για τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές που διοργανώθηκαν στην Αίγυπτο ύστερα από περισσότερα από 60 χρόνια ήταν αντισυνταγματικός διότι επέτρεψε σε υποψηφίους κομμάτων να διεκδικήσουν έδρες στην κάτω βουλή οι οποίες προορίζονταν για ανεξάρτητους βουλευτές.

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν, σύμφωνα με τον Τζον Λέιν του BBC, ότι «η πολιτική κρίση της Αιγύπτου έχει μετατραπεί από «γρονθοκόπημα» σε μια πιο επιδέξια παρτίδα σκακιού. Συγκαλώντας τη Βουλή, ο πρόεδρος Μούρσι αμφισβητεί ευθέως τις διαταγές του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων. Αποτελεί λοιπόν μια επιβεβαίωση της νέας του εξουσίας ως προέδρου. Μπορεί όμως και να αποδειχθεί μια κίνηση άνευ σημασίας».
Και εξηγεί: «Οποιοσδήποτε νόμος περάσει τώρα από τη Βουλή μπορεί να αμφισβητηθεί και πιθανότατα να ανατραπεί από τα δικαστήρια. Γι’ αυτό τελικά μπορεί να συμφέρει όλες τις πλευρές να διαλυθεί η Βουλή τώρα και να διοργανωθούν νέες εκλογές αφού συμφωνηθεί το νέο Σύνταγμα. Εν τω μεταξύ, τόσο ο πρόεδρος όσο και ο στρατός θα επιθυμούν να δείξουν ότι κρατούν τα ηνία της χώρας. Η διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι ο αγώνας φαίνεται ότι θα δοθεί κυρίως στις αίθουσες των δικαστηρίων και στα παρασκήνια της πολιτικής και όχι στους δρόμους».