Νέα αναβολή πήρε η δίκη για φοροδιαφυγή της κρατούμενης πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι η υπόθεση δεν μπορεί να εξεταστεί ερήμην της. Νέα δικάσιμος ορίστηκε για τις 23 Ιουλίου. Η Τιμοσένκο δεν ήταν παρούσα στο δικαστήριο εξαιτίας προβλημάτων υγείας.

Παρών στο δικαστήριο του Χαρκίβ, όπου δικάζεται η υπόθεση, ήταν και ο ευρωπαίος παρατηρητής και πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αξιώνει την απελευθέρωση της Τιμοσένκο, καταγγέλλοντας ότι διώκεται για πολιτικούς λόγους.

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας μεταφέρθηκε τον Μάιο από τη φυλακή του Χαρκίβ, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης επτά ετών για κατάχρηση εξουσίας, σε μια κλινική της ίδιας πόλης για να υποβληθεί σε θεραπεία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την σπονδυλική της στήλη.

Πολλοί βουλευτές του κόμματός της, που έφτασαν στο Χαρκίβ τη Δευτέρα, πέρασαν τη νύχτα στην κλινική για να εμποδίσουν την πιθανή μεταφορά της Τιμοσένκο στο δικαστήριο.

Περίπου 2.000 οπαδοί της πρώην πρωθυπουργού διαδήλωσαν μπροστά από το δικαστήριο κρατώντας φωτογραφίες της, ενώ ανάλογος αριθμός αντιπάλων της ήταν επίσης παρόντες. Οι μικροσυμπλοκές δεν έλειψαν, όμως με την επέμβαση της αστυνομίας τα επεισόδια δεν πήραν διαστάσεις.

Η Τιμοσένκο καταδικάστηκε τον Οκτώβριοτου 2011 σε κάθειρξη επτά ετών για «κατάχρηση εξουσίας» το 2009, τη χρονική περίοδο που ήταν η πρωθυπουργός της χώρας.

Στη νέα δίκη η Τιμοσένκο κατηγορείται για φοροδιαφυγή και κατάχρηση δημοσίου χρήματος, αδικήματα τα οποία φέρεται να διέπραξε τη δεκαετία του 1990.