Αντιμέτωπος με έναν από τους μάρτυρες κατηγορίας ήρθε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της δίκης του για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου ο βόσνιος πρώην στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς. Είκοσι χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου, ένας άντρας που ηταν 14 ετών εκείνη την εποχή μίλησε με δραματικό τρόπο για την εθνοκάθαρση, όπως τη βίωσε.

Ο Μλάντιτς καθόταν απαθής μέσα στο μπλε-γκρι κοστούμι του ενόσω ο Ελβεντίν Πάσιτς περιέγραφε στο δικαστήριο την απόδραση της οικογένειάς του από το βοσνιακό χωριό Χρβάκανι στα δυτικά της Βοσνίας, το 1992. Η ακροαματική διαδικασία χρειάστηκε να σταματήσει πολλές φορές, καθώς ο μάρτυρας κατέρρεε και ξεσπούσε σε κλάματα.

Περιέγραψε πώς οι στρατιώτες κυνηγούσαν τους βόσνιους μουσουλμάνους σαν ζώα στα δάση, στήνοντάς τους τη μία ενέδρα μετά την άλλη. Αφότου πέρασε πέντε μήνες κυνηγημένος, ο Πάσιτς, ο πατέρας του ο θείος του και περίπου 200 ακόμη μουσουλμάνοι αιχμαλωτίστηκαν τον Νοέμβριο του 1992 και υποχρεώθηκαν να ξαπλώσουν καταγής, με το πρόσωπο μέσα στη λάσπη, ενόσω έβρεχε καταρρακτωδώς.

Οι σέρβοι φύλακες διέταξαν τις γυναίκες και τα αγόρια να σηκωθούν όρθια. «Ο πατέρας μου μού είπε να σηκωθώ. Του είπα ότι δεν ήθελα να φύγω χωρίς αυτόν. Αλλά ο θείος μου είπε να σηκωθώ, ότι έτσι θα επιζούσα», κατέθεσε με δάκρυα στα μάτια ο Πάσιτς. Δεν ξαναείδε ποτέ τον πατέρα του ή τον θείο του. Τα γυναικόπαιδα οδηγήθηκαν σε ένα σχολείο στην πόλη Γκραμπόβιτσα.

Λίγο πριν τελειώσει η κατάθεσή του, του ζητήθηκε να διαβάσει στο δικαστήριο μία λίστα των αντρών και αγοριών μουσουλμάνων μαζί με τους οποίους είχε αποδράσει. «Εντιμότατοι, μετά την παρουσία μου εκεί, εκείνη τη νύχτα, δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό μου, ότι σκοτώθηκαν όλοι», κατέληξε.

Περισσότερα από 100.000 άτομα σκοτώθηκαν κατά τον πόλεμο της Βοσνίας μεταξύ 1992 και 1995. Οι εισαγγελείς θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι ο Μλάντιτς, ο οποίος κρυβόταν από τη διεθνή δικαιοσύνη μέχρι τη σύλληψή του στη Σερβία τον περασμένο Μάιο, ήλεγχε πλήρως τα σερβικά στρατεύματα που διέπραξαν τη χειρότερη εθνοκάθαρση σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με κορύφωση τη δολοφονία ως και 8.000 αντρών και αγοριών από τη Σρεμπρένιτσα, το 1995.

Οι πληγές του πολέμου δεν φαίνονται να έχουν επουλωθεί ακόμη. Εκατοντάδες άτομα παρατάχθηκαν χθες σε κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας της Βοσνίας, του μαρτυρικού Σεράγεβο, για να «αποχαιρετήσουν» μια πομπή φορτηγών τα οποία μετέφεραν στη Σρεμπρένιτσα τις σορούς 520 θυμάτων της σφαγής τα οποία αναγνωρίστηκαν μόλις πρόσφατα.