Η εντολή του νέου προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, για επαναφορά του Σώματος του Κοινοβουλίου, το οποίο είχε διαλυθεί στα μέσα Ιουνίου απορρίφθηκε από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Η πολιτική κρίση στη χώρα αναμένεται να ενταθεί, καθώς το διάταγμα είχε θεωρηθεί ως μία κίνηση αμφισβήτησης της δικαστικής και στρατιωτικής εξουσίας.

«Οι κρίσεις και το σύνολο των αποφάσεων του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι οριστικές, δεν μπορούν να αποτελέσουν το αντικείμενο έφεσης […] και είναι δεσμευτικές για όλους τους κρατικούς θεσμούς» ανέφερε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του, ο αιγυπτιακός στρατός ζήτησε να γίνει σεβαστό το Σύνταγμα και οι νόμοι της χώρας.

Σε ανακοίνωσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το πρακτορείο Mena, το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρεται στις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα και εκφράζει την ελπίδα ότι «όλοι οι κρατικοί θεσμοί θα σεβαστούν τις συνταγματικές επιταγές».

Ο στρατός υποστηρίζει ότι διέλυσε το Κοινοβούλιο υπακούοντας στην απόφαση που εξέδωσε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και δεσμεύεται ότι θα στηρίζει πάντα τη βούληση του αιγυπτιακού λαού.

Το Δικαστήριο είχε ακυρώσει τις βουλευτικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο, εξαιτίας μιας νομικής ατέλειας στον εκλογικό νόμο βάσει του οποίου έγιναν.

Επίσης, σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι δεν μετέχει σε κανέναν πολιτικό αγώνα και ότι η αποστολή του είναι «η προστασία του κειμένου του Συντάγματος».

Ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου, ο οποίος ανήκει στις τάξεις των Αδελφών Μουσουλμάνων, αποφάσισε με διάταγμα να επαναφέρει το Σώμα του Κοινοβουλίου, στο οποίο κυριαρχούσαν οι ισλαμιστές, τρεις εβδομάδες μετά τη διάλυσή του, η οποία είχε επιτρέψει στους στρατιωτικούς να ξαναπάρουν τη νομοθετική εξουσία.

Ο Μ.Μόρσι δηλώνει ότι το Κοινοβούλιο θα έπρεπε να λειτουργεί μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τους Αιγυπτίους να σεβαστούν τις δημοκρατικές αρχές, προκειμένου να επιλυθεί το θέμα που έχει προκύψει όσον αφορά την εγκυρότητα της εκλογής του Κοινοβουλίου.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή με τους Αιγυπτίους ηγέτες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τόμι Βίτορ.

«Εναπόκειται στους Αιγυπτίους να αποφασίσουν, στηριζόμενοι στον σεβασμό των δημοκρατικών αρχών, με διαφάνεια και προστατεύοντας τα δικαιώματα όλων των Αιγυπτίων» πρόσθεσε.