«Φράου Νάιν» αποκαλεί την Ανγκελα Μέρκελ ο Γκάβιν Χιούιτ του BBC, εξηγώντας ότι είναι μια άκαμπτη ηγέτης που δεν επιθυμεί να ρισκάρει τα χρήματα των φορολογουμένων της για να υπερασπιστεί το ευρώ.
Όμως «έκανε σημαντικές παραχωρήσεις στις Βρυξέλλες», γράφει στην ιστοσελίδα του βρετανικού καναλιού. «Οι Ιταλοί και οι Ισπανοί _ με την υποστήριξη των Γάλλων _ την στρίμωξαν σε μια γωνία. Την προειδοποίησαν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν άλλο με το υψηλό κόστος δανεισμού. Οι δυο αυτές χώρες δεν ήταν διατεθειμένες να φύγουν από τις Βρυξέλλες χωρίς μέτρα για να μειωθεί το κόστος δανεισμού τους».
Η πρώτη παραχώρηση της καγκελάριου ήταν να επιτρέψει στο κύριο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης να στηρίξει ευθέως τις τράπεζες. Τα χρήματα δεν θα χρειάζεται πλέον να περνούν μέσω των κυβερνήσεων όπως γίνεται σήμερα.
Η μέθοδος που εφαρμόζεται σήμερα έχει αποδειχθεί εξαιρετικά καταστροφική, σύμφωνα με τον Χιούιτ.

«Όταν διατέθηκαν 100 δισ. ευρώ για τις ισπανικές τράπεζες, αυξήθηκαν τα χρέη της ισπανικής κυβέρνησης. Οι ευρωπαίοι ηγέτες ήταν αποφασισμένοι να σπάσουν τον κύκλο των αδύναμων τραπεζών που υπονομεύουν τις κυβερνήσεις».

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωνε ότι δεν θα συμφωνούσε ποτέ με το να πηγαίνουν τα χρήματα απευθείας στις τράπεζες διότι με αυτό τον τρόπο δεν θα μπορούσε να είναι βέβαιη ότι θα τα πάρει πίσω. Την Πέμπτη το βράδυ όμως στις Βρυξέλλες, οι αντιρρήσεις της κάμφθηκαν.
Συμφωνήθηκε επίσης ότι ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) _ το μόνιμο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης που θα αρχίσει να λειτουργεί τον Ιούλιο _ θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα και να μειώνει το κόστος δανεισμού μιας χώρας.

«Υπήρξε σημαντική χαλάρωση των όρων της βοήθειας»
, γράφει ο Χιούιτ. «Στο μέλλον, όποια χώρα ζητά βοήθεια ενώ προσπαθεί να ακολουθήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ δεν θα αναγκάζεται να δεχθεί σφοδρά μέτρα λιτότητας όπως η Ελλάδα. Δεν θα υπάρχει τρόικα να επιβλέπει την οικονομία. Θα υπογράφεται ένα μνημόνιο, αλλά οι όροι δεν θα είναι τόσο σκληροί όσο στο παρελθόν».
Σύμφωνα με τον βρετανό δημοσιογράφο, επικεφαλής των ευρωπαϊκών ειδήσεων στο BBC, αυτά σημαίνουν ότι το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, που στηρίζεται με χρήματα των φορολογούμενων, θα αποκτήσει μερίδιο στις αποτυχημένες τράπεζες. «Το ρίσκο αυξήθηκε. Οι γερμανοί φορολογούμενοι αύξησαν τις υποχρεώσεις τους. Στο μέλλον, μια κατάρρευση τραπεζών δεν θα πέφτει πια στους ώμους των εθνικών ταμείων αλλά του ESM, στον οποίο η Γερμανία έχει την υψηλότερη συμβολή».
Η Μέρκελ, από την πλευρά της, θα πει ότι πρόκειται για συμβιβασμό. Η ίδια επέτυχε να οριστεί ένας επιτηρητής για όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης _ «μεγάλο βήμα προς την τραπεζική ενοποίηση. Η καγκελάριος θεωρεί ότι αυτό είναι ένας σημαντικός μοχλός ελέγχου των τραπεζών».
Βραχυχρόνια, πιστεύει ο Χιούιτ, τα μέτρα αυτά θα χαλαρώσουν την πίεση στις αγορές. Όμως το ESM διαθέτει προς το παρόν μόνο 500 δισ. ευρώ «τα οποία μπορεί να τελειώσουν γρήγορα και οι αγορές να ζητήσουν περισσότερα. Δεν είναι σαφές πόσο βαθιές είναι οι τρύπες στις τράπεζες της ευρωζώνης».
Πιστεύει επίσης ότι «άλλες χώρες θα προσπαθήσουν αμέσως να επωφεληθούν από τους όρους αυτούς, ιδίως όσες ήδη ακολουθούν ένα πρόγραμμα διάσωσης. Η Ιρλανδία περιέγραψε την συμφωνία ως «σημαντική αλλαγή του παιχνιδιού» και ο πρωθυπουργός της δήλωσε ότι θα μειώσει τα επίπεδα χρέους της χώρας. Και η Ελλάδα θα ενθαρρυνθεί για να επιτύχει σημαντικές παραχωρήσεις στους όρους της διάσωσης».
Τέλος, ο Χιούιτ πιστεύει ότι «η ευρωζώνη δεσμεύτηκε ότι θα πάρει τον δρόμο προς την «πραγματική» νομισματική και οικονομική ένωση. Η κατεύθυνση είναι προς την πολιτική ένωση. Μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά οι χώρες δεσμεύτηκαν ότι θα παραχωρήσουν μέρος της κυριαρχίας τους στις Βρυξέλλες».
Εν κατακλείδει, «κερδίσαμε χρόνο» ενώ «οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στις Βρυξέλλες ξεπέρασαν τις προσδοκίες».