Οι δύο πιλότοι του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους F-4 που κατέπεσε νωρίτερα κοντά στη Συρία είναι ζωντανοί, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ πρόσθεσε ότι η Συρία παραδέχθηκε ότι το κατέρριψε και ζήτησε συγγνώμη, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χαμπέρτουρκ.

«Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις της πολεμικής μας αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού πραγματοποιούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην ανατολική Μεσόγειο και ευτυχώς οι πιλότοι μας είναι ζωντανοί, χάσαμε μόνο ένα αεροσκάφος», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν μαζί του στο αεροπλάνο που τον μεταφέρει από τη Βραζιλία στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν επίσης δήλωσε ότι έλαβε τη συγγνώμη της Συρίας για το συμβάν αυτό» και πρόσθεσε ότι «η Συρία εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη και επεσήμανε ότι επρόκειτο για λάθος», όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος της Χαμπέρτουρκ έπειτα από συνομιλία που είχε με τον τούρκο πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το Mega ο έλληνας πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία επί δεκαπενταλέπτου για το ζήτημα αυτό με τον τούρκο ομόλογό του.

Νωρίτερα το πρακτορείο Ανατολή είχε μεταδώσει ότι ο Ερντογάν συγκάλεσε στην Άγκυρα μια έκτακτη συνεδρίαση στην οποία θα πάρουν μέρος ο επικεφαλής του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων και πολλοί υπουργοί μετά τη συντριβή του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους. Ο επικεφαλής του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Νετζντέτ Εζέλ, ο υπουργός Εσωτερικών Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν αναμένεται να πάρουν μέρος σε αυτή τη συνεδρίαση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού μόλις εκείνος επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη, πρόσθεσε το Ανατολή.

Νωρίτερα η Τουρκία ανακοίνωσε ότι έχασε την επικοινωνία με στρατιωτικό αεροσκάφος την ώρα που πετούσε πάνω από τη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Αλεξανδρέττας.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το μαχητικό συνετρίβη οκτώ μίλια ανοιχτά των ακτών της Συρίας, εντός δηλαδή των χωρικών υδάτων της Συρίας και ενώ πριν είχε παραβιάσει τον αναέριο χώρο της Κύπρου.

Το τηλεοπτικό δίκτυο El Menar της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου ισχυρίστηκε πάντως ότι το τουρκικό μαχητικό κατερρίφθη από τη συριακή αεράμυνα.

Λίγο αγότερα η αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet δημοσίευε είδηση σύμφωνα με την οποία ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να δήλωνε πως «οι συριακές αρχές ζήτησαν συγγνώμη για την κατάρριψη ενός στρατιωτικού αεροσκάφους».

Στο ίδιο δημοσίευμα, τουρκική επίσημη πηγή επιβεβαιώνει την κατάρριψη του αεροσκάφους από τις δυνάμεις της Συρίας.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την 7η κύρια βάση της τουρκικής Αεροπορίας στη Μαλάτια. Στη συγκεκριμένη βάση σταθμεύουν τα αναβαθμισμένα μαχητικά τύπου F4E 2020 και τα φωτογραφικά αεροσκάφη RF-45.Το αεροσκάφος ήταν RF-45.

Σε ανακοίνωσή του ο τουρκικός στρατός αναφέρει ότι ξεκίνησε μια επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης αμέσως μόλις διακόπηκε η επικοινωνία με το αεροσκάφος, το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Ερχάτς και χάθηκε από τα ραντάρ στις 11:58 το μεσημέρι.

Αργότερα από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν οι δύο χειριστές, χωρίς να γίνεται όμως κάποια αναφορά στην κατάσταση της υγείας τους.