Πιο πολλούς εκατομμυριούχους από τη Βόρεια Αμερική έχει πλέον η Ασία, καθώς η οικονομική κρίση χτυπάει αρκετές χώρες της Δύσης, αναφέρει κοινή έρευνα της γαλλικής εταιρείας εκτιμητών αγορών Capgemini και της τράπεζας Royal Bank of Canada.

Περίπου 11 εκ. εκατομμυριούχοι (σε δολάρια) υπήρχαν σε ολόκληρο τον κόσμο το 2011, με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Γερμανία να συγκεντρώνουν το 53,3% των πλουσίων σε όλη την υφήλιο. Ο αριθμός αυτός αφορά σε ανθρώπους που διαθέτουν μια οικονομική επιφάνεια τουλάχιστον ενός εκ. δολαρίων, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά η πρώτη τους κατοικία, συλλεκτικά αντικείμενα και άλλα είδη κατανάλωσης όπως αυτοκίνητα. Από τα 11 εκατ. πλουσίων, τα 3,35 εκατομμύρια είναι στις ΗΠΑ και στον Καναδά ενώ στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού αυξήθηκε ο αριθμός των εκατομμυριούχων στα 3,37 εκατομμύρια.

Ωστόσο η βόρεια Αμερική παραμένει – σε απόλυτους αριθμούς – πιο πλούσια από την Ασία: όπως αναφέρει η σχετική μελέτη τα συνολικά εισοδήματα των αμερικανών κροίσων ξεπερνούν τα αντίστοιχα των ασιατών μεγιστάνων. Η συνολική περιουσία και των 11 εκατ. εκατομμυριούχων υπολογίζεται στα 35 τρισ. ευρώ με το 2011 να καταγράφει για πρώτη φορά μετά το 2008 μείωση της τάξης του 1,7%. Οι μεγιστάνες της Β. Αμερικής -όπως ο Ουόρεν Μπάφετ ή ο Μπιλ Γκέιτς– ελέγχουν τα 9 τρισ. ευρώ εξ’ αυτών, ενώ οι ασιάτες κροίσοι 8.5 τρισ. ευρώ.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η πτώση του αριθμού των βορειοαμερικανών εκατομμυριούχων οφείλεται στη γενικευμένη αστάθεια στις διεθνείς αγορές, τη δημοσιονομική κρίση στην ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομική ύφεση, ειδικά στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

«Το οικονομικό περιβάλλον της τελευταίας τριετίας ήταν εξαιρετικά αντίξοο για τις επενδύσεις και τις δραστηριότητες των πελατών μας», επισημαίνει ο επικεφαλής διαχείρισης παγκοσμίου πλούτου στη Royal Bank of Canada Τζορτζ Λιούις.
Η χώρα που δέχτηκε το πιο μεγάλο «πλήγμα» στον πληθυσμό των κροίσων της ήταν η Ινδία που το 2011 -για πρώτη φορά μετά την κρίση του 2008- είδε τον αριθμό των εκατομμυριούχων της να ελαττώνεται δραστικά κατά 32%, λόγω κάμψης των τιμών των μετοχών και χαμηλότερης ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες από τους καταναλωτές σε όλον τον κόσμο. Οι οικονομικοί αναλυτές αναμένουν ακόμη μεγαλύτερη πτώση μέσα στο 2012, καθώς η κρίση της ευρωζώνης βρίσκεται ακόμη σε πλήρη ανάπτυξη.