Η απόφαση του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, να καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού για να ζητήσει πολιτικό άσυλο, αποτελεί παραβίαση των όρων της εγγύησής του και επιφέρει σύλληψη, ανακοίνωσε την Τετάρτη η αστυνομία της Βρετανίας.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ πέρασε το βράδυ της Τρίτης στην πρεσβεία του Ισημερινού.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας απέρριψε την έφεση που είχε ασκήσει ο Τζούλιαν Ασάνζ κατά της έκδοσής του στη Σουηδία, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έχει δώσει διορία έως τις 28 Ιουνίου για την εκκίνηση των διαδικασιών έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks είχε φυλακιστεί για εννέα ημέρες μετά τη σύλληψή του στη Βρετανία. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα του 2010 και έκτοτε ζούσε σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι ενός εύπορου υποστηρικτή του WikiLeaks στην ανατολική Αγγλία.

Ο ιδρυτής του δικτυακού τόπου που δημοσιοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ, προκαλώντας την οργή της Ουάσινγκτον, υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες σε βάρος του έχουν πολιτικά κίνητρα.