Οι παρατηρητές του ΟΗΕ στη Συρία σταμάτησαν τις περιπολίες το Σάββατο λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων μεταξύ των ανταρτών και των στρατευμάτων που παραμένουν πιστά στον Μπασάρ Ασαντ.

Ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ, στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ, δήλωσε πως οι συγκρούσεις των δέκα τελευταίων ημερών θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των περίπου τριακοσίων παρατηρητών στη χώρα και θέτουν εμπόδια στην αποστολή τους. Ο στρατηγός πρόσθεσε πως οι παρατηρητές δεν θα εγκαταλείψουν τη χώρα και η απόφαση να σταματήσουν τις περιπολίες θα επανεξετάζεται σε καθημερινή βάση.

«Η έλλειψη βούλησης από τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδιώξουν μια ειρηνική μετάβαση και οι εκατέρωθεν επιθέσεις έχουν αυξήσει τις απώλειες και για τις δυο πλευρές» είπε ο στρατηγός Μουντ.

Την περασμένη εβδομάδα, μια αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ δέχθηκε επίθεση καθώς επεχείρησε να κατευθυνθεί προς την πόλη Χάφα κοντά στη Λατάκεια, όπου μαίνονται οι μάχες.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την εκτίμηση πως το σχέδιο των έξι σημείων του Κόφι Αναν για την ειρήνευση στη Συρία -στη βάση του οποίου είχαν αναπτυχθεί οι παρατηρητές- είναι ουσιαστικά το νεκρό.

Ο Ραμί Αμπντούλ-Ραχμάν του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε πως θα ήταν καλύτερο για τους παρατηρητές να εγκαταλείψουν τη χώρα. «Δεν προσέφεραν τίποτα ωφέλιμο. Τι κι αν είναι ανεξάρτητοι;» τόνισε. «Διαπράττονται πολλά εγκλήματα στη Συρία και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να τα αποτρέψουν».