Επίθεση στη γερμανίδα καγκελάριο, τη γερμανική ηγεσία και ευρύτερα στους ευρωπαίους ηγέτες που στηρίζουν την πολιτική λιτότητας εξαπέλυσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της Γαλλίας Αρνό Μοντεμπούρ.
Ο γάλλος αξιωματούχος ο οποίος είχε και στο παρελθόν αναφερθεί με σκληρούς χαρακτηρισμούς στην Αγκελα Μέρκελ μίλησε σε επιχειρηματικό περιοδικό της Γαλλίας για τα προβλήματα που δημιουργεί στην Ευρώπη η πολιτική που ακολουθεί η δεξιά στη Γερμανία και πολλές ακόμα ευρωπαϊκές ηγεσίες.
«Είναι πολλοί οι ευρωπαίοι ηγέτες -και πρώτη από αυτούς η κυρία Μέρκελ- οι οποίοι πάσχουν από ιδεολογική τύφλωση. Η λιτότητα που επιβάλλεται από την ιδεολογική πολιτική που ακολουθεί η γερμανική δεξιά αποτελεί τεράστιο πρόβλημα. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι επτά από τις 17 οικονομίες της ευρωζώνης έχουν βυθιστεί σε ύφεση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μοντεμπούρ στο γαλλικό έντυπο.
Ο υπουργός της κυβέρνησης Ολάντ σημείωσε ότι «η λύση δεν βρίσκεται στα σχέδια δημοσιονομικών περικοπών» αλλά «σε μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα μπορεί να κάνει τη δουλειά της (…) χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη και διαφυλάσσοντας την αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων».
Ο ίδιος αξιωματούχος προανήγγειλε σχέδιο για την «ανακατάληψη της βιομηχανίας» στη Γαλλία κάνοντας νύξεις για τη βιομηχανική πολιτική της Ευρώπης.
«Όσο εμείς ασχολούμαστε με την αποπληρωμή των δανείων κάποιες άλλες χώρες παράγουν τα προϊόντα του αύριο, οικοδομούν τη βιομηχανία του αύριο και σχεδιάζουν την τεχνολογία του αύριο» πρόσθεσε.
Ο Μοντεμπούρ είναι εξέχον στέλεχος του Σοσιαλιστικού κόμματος της Γαλλίας καθώς είχε διεκδικήσει το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Μαΐου. Τον περασμένο Νοέμβριο είχε κατηγορήσει τη γερμανίδα καγκελάριο ότι «ακολουθεί την πολιτικού του Μπίσμαρκ» και ότι «επενδύει στην καταστροφή των άλλων χωρών της ευρωζώνης».