Το συνταγματικό δικαστήριο της Σερβίας έκρινε παράνομη την ακροδεξιά εθνικιστική οργάνωση «Όμπραζ», χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματική τη δράση της.
Την απαγόρευση της «Όμπραζ» είχε ζητήσει ο εισαγγελέας από το Σεπτέμβριο του 2009, παρουσιάζοντας στοιχεία που αποδείκνυαν ότι τα μέλη του συμμετείχαν σε βίαιες επιθέσεις εναντίον μειονοτικών κοινωνικών ομάδων, όπως οι ομοφυλόφιλοι.

«Το πατριωτικό κίνημα Όμπραζ με τη δράση του παραβιάζει βασικές αρχές του σερβικού συντάγματος που εγγυώνται τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, ενώ τα στελέχη του, με τη συμπεριφορά τους, διασπείρουν εθνοτικό και θρησκευτικό μίσος», αναφέρει η ανακοίνωση του δικαστηρίου, το οποίο διέταξε τη διαγραφή του «Όμπραζ» από το κρατικό μητρώο οργανώσεων και κινημάτων και απαγόρευσε τη μετονομασία ή την ίδρυση, από τα στελέχη του, μιας νέας οργάνωσης.

Η οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1993, έγινε ευρέως γνωστή το 2001, όταν προπηλάκισε γκέι διαδηλωτές στο πρώτο Pride Parade (παρέλαση ομοφυλόφιλων) στο Βελιγράδι. Σε έκθεση του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών που εκδόθηκε το 2005, το «Πατριωτικό κίνημα – Όμπραζ» χαρακτηρίζεται «κληρο-φασιστική οργάνωση», καθώς έχει στις τάξεις της φανατικά θρησκευόμενους Σέρβους και την στηρίζουν ορισμένοι κύκλοι της ορθόδοξης εκκλησίας.

Ο ηγέτης της, Μλάντεν Ομπράντοβιτς, είχε καταδικαστεί το 2010 σε διετή φυλάκιση για την οργάνωση επεισοδίων στην σερβική πρωτεύουσα, από τα οποία τραυματίστηκαν 140 άτομα. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Ομπράντοβιτς, το 2009, πριν από την παρέλαση ομοφυλόφιλων με δηλώσεις του στον Τύπο εξαπέλυσε απειλές, παραβιάζοντας το νόμο κατά των διακρίσεων.

Όπως αναφερόταν στο κατηγορητήριο, ο αρχηγός της οργάνωσης φώναζε συνθήματα όπως «Θάνατος στους ομοφυλόφιλους», «Σας περιμένουμε» και «Θα χυθεί αίμα στο Βελιγράδι», δημιουργώντας κλίμα φόβου στον ομοφυλοφιλικό πληθυσμό.

Πριν από έναν χρόνο, το συνταγματικό δικαστήριο απαγόρευσε επίσης τη δράση και λειτουργία της ακροδεξιάς, νέο-ναζιστικής οργάνωσης «Εθνική Φάλαγγα».