Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του Βρετανού δημοσιογράφου, Πολ Ντάναχαρ, ο οποίος καλύπτει τα γεγονότα στη Σύρια για λογαριασμό του BBC.

Ο ρεπόρτερ ανήρτησε στο Twitter μια σειρά από μαρτυρίες σχετικά με αυτά που αντίκρισε στο χωριό Μάζραατ αλ Κουμπέιρ, όπου την Τετάρτη, σύμφωνα με Σύρους ακτιβιστές, σφαγιάστηκαν τουλάχιστον 78 άνθρωποι, άμαχοι και γυναικόπαιδα.
«Πριν τη σφαγή, στο χωριό ζούσαν μόνο 130 άνθρωποι», γράφει ο Ντάναχαρ, συνεχίζοντας «το μέρος μοιάζει ειδυλλιακό από μακριά, αν δεν ήταν η εικόνα καταστροφής και απελπισίας που το περιβάλλει».

Ο δημοσιογράφος μπήκε στο Κουμπέιρ μαζί με τους παρατηρητές του ΟΗΕ κι αμέσως ένιωσε άσχημα από μια μυρωδιά που έμπαινε όχι μόνο στη μύτη του, αλλά σε όλα του τα σωθικά: «ήταν η μυρωδιά της καμένης σάρκας, ακόμη έντονη στην ατμόσφαιρα. Στην είσοδο του χωριού είδα μια λίμνη αίματος και παραδίπλα ένα κομμάτι από ανθρώπινο εγκέφαλο».

Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ, ένας κάτοικος του χωριού, ο Αχμεντ τους εξιστόρησε τη δική του εκδοχή για τη σφαγή, η οποία εκτυλίχθηκε μπροστά στα έντρομα μάτια του. «Ο άνθρωπος αυτός, που ειχε άσχημες πληγές στο πρόσωπο του, μου ειπε πως είδε να σφάζουν δεκάδες ανθρώπους μπροστά του, αλλά η ιστορία του ειχε αντιφάσεις και οι παρατηρητές είπαν πως δεν είναι σίγουροι για την ειλικρίνεια του», έγραψε ο Ντάναχαρ, σημειώνοντας με νόημα το «πόσο δύσκολο είναι να βρεις μια αξιόπιστη μαρτυρία σε μια χώρα που μαστίζεται από έναν εμφύλιο πόλεμο».

Στον έμπειρο δημοσιογράφο έκανε εντύπωση το ότι οι μακελάρηδες που διέπραξαν τη σφαγή δεν σεβάστηκαν ούτε καν τα ζωντανά που βρίσκονταν στις αυλές: «στο κατεστραμμένο σπίτι βλέπω το καμένο κουφάρι ενός γαιδάρου, ενώ έξω, στις αυλές των σπιτιών, κείτονται τα απομεινάρια μικρών ζωών μέσα σε λίμνες αίματος».

«Όποιος ευθύνεται για τις αποτροπιαστικές αυτές εικόνες, σίγουρα ενήργησε με απάνθρωπη βιαιότητα», καταλήγει η συγκλονιστική μαρτυρία του Βρετανού ρεπόρτερ.