Τελικά είναι πιο μακρύ απ’ ότι υπολόγιζαν: νεότερες μετρήσεις έδειξαν ότι το περίφημο Σινικό Τείχος, το οποίο προφύλασσε επί αιώνες τα βόρεια σύνορα της αυτοκρατορικής Κίνας, έχει συνολικό μήκος 21.196 χιλιόμετρα και ( για την απόλυτη ακρίβεια ) 180 μέτρα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιές του κινεζικού υπουργείου Πολιτισμού προέβησαν στην σχετική ανακοίνωση, αφού επεξεργάστηκαν στοιχεία από νέες έρευνες που ξεκίνησαν το 2007. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη ανεπίσημη εκτίμηση, του 2009, ήταν ότι το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο στη Γη είχε μήκος «μόνον» 8.850 χιλιόμετρα. Μάλιστα τα προηγούμενα χρόνια η Κίνα συχνά έλεγε ότι το Σινικό Τείχος είχε μήκος περίπου 6.000 χιλιόμετρα.

Οι τουριστικές φωτογραφίες πάντως παρουσιάζουν μία παραπλανητική εικόνα σχετικά με την κατάσταση του τείχους, καθώς οι ξένοι συνήθως επισκέπτονται ένα ελάχιστο και πλήρως αναπαλαιωμένο τμήμα του λίγο έξω από το Πεκίνο. Η νέα έρευνα δίνει για πρώτη φορά την πληροφορία ότι «άθικτο» παραμένει μόνον το 8,2%» του οικοδομήματος, ενώ το υπόλοιπο είναι σε «κακή κατάσταση».

Ηδη από το 1987 διακηρυγμένο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco, το Σινικό Τείχος είναι ένα πολύπλοκο σύμπλεγμα οχυρωματικών έργων, η ανέγερση του οποίου ξεκίνησε γύρω στο 500 π.Χ. Η πρώτη λειτουργική σύνδεση τμημάτων του έγινε το 220 π.Χ. ενώ στην πραγματικότητα το έργο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.