Διμερείς συμφωνίες για το εμπόριο, τις επενδύσεις, την πυρηνική ενέργεια και τον τραπεζικό τομέα υπέγραψε στο Πεκίνο ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Κινέζος ομόλογός του Χου Τζιντάο ενδυναμώνουν τη σινορωσική συνεργασία με την οριστικοποίηση της δημιουργίας κοινού ταμείου επενδύσεων, ενώ στο διπλωματικό πεδίο και στο «καυτό» ζήτημα της Συρίας παραμένουν στην ίδια γραμμή καλώντας τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν.

Το ρωσικό ταμείο άμεσων επενδύσεων και το κινεζικό κρατικό ταμείο Chinese Investment Corporation (CIC) θα συμβάλουν καθένα με ένα δισεκατομμύριο δολάρια (804 εκατ. ευρώ) στο κοινό ταμείο, ενώ τα υπόλοιπα δύο δισ. δολάρια θα προέρχονται από Κινέζους επενδυτές, διευκρινίζεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Το σχέδιο δημιουργίας του σινορωσικού ταμείου επενδύσεων ανακοινώθηκε στα τέλη Απριλίου στη Μόσχα. Η Κίνα έγινε το 2010 ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας.

Το ταμείο προβλέπει επενδύσεις σε τομείς όπως της γεωργίας και των μεταφορών. Έως και το 70% των πόρων του ταμείου θα επενδυθούν στη Ρωσία και στις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) και το 30% στην Κίνα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν άρχισε την Τρίτη τριήμερη επίσκεψη στο Πεκίνο, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση μιας σημαντικής συμμαχίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα σε οικονομικό, αλλά και διπλωματικό επίπεδο.

Μετά τις συνομιλίες μεταξύ του Πούτιν και του Κινέζου προέδρου Χου Τζιντάο υπεγράφη μία σειρά από συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών για το εμπόριο, τις επενδύσεις, την πυρηνική ενέργεια, τον τραπεζικό τομέα και άλλους τομείς.

Χου Τζιντάο και Βλαντιμίρ Πούτιν παρέστησαν στην υπογραφή κοινής ανακοίνωσης, η οποία περιλαμβάνει τη δέσμευση να επεκταθεί η «στρατηγική συνεργασία» μεταξύ των χωρών τους.

Επίσης παρέστησαν στην υπογραφή συμφωνίας για την κατασκευή ενός ρωσικού πυρηνικού σταθμού στην Κίνα και για ένα ρωσικό κυβερνητικό δάνειο στην Κίνα, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Συρίας, οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Χου Τζιντάο κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει το ειρηνευτικό σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφιν για τη Συρία, όπως μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση.

«Για το συριακό θέμα, οι δύο επικεφαλής κρατών δήλωσαν ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει τις μεσολαβητικές προσπάθειες του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν και την αποστολή των παρατηρητών του ΟΗΕ, για να προωθηθεί μια πολιτική λύση στο πρόβλημα στη Συρία» ανέφερε η κρατική τηλεόραση.