Την τύχη του πρώην πανίσχυρου ηγέτη της Αιγύπτου καθορίζει το Σάββατο το δικαστήριο που θα αποφασίσει εάν ο Χόσνι Μουμπάρακ είναι υπεύθυνος για συνέργεια στη δολοφονία και την απόπειρα δολοφονίας δεκάδων διαδηλωτών το 2011, πριν την ανατροπή του, αλλά και για υποθέσεις διαφθοράς.

Η απόφαση και η ποινή που τυχόν θα του επιβληθεί κινδυνεύει να γίνει η θρυαλλίδα νέων εντάσεων στους δρόμους της Αιγύπτου, οι ισορροπίες στην οποία παραμένουν επισφαλείς.

Αν κριθεί ένοχος για τις κατηγορίες που του αποδίδονται, στον Χόσνι Μουμπάρακ -που ήταν το πανταχού παρόν πρόσωπο της εξουσίας για τριάντα χρόνια μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου του 2011- μπορεί να επιβληθεί ποινή φυλάκισης που ξεκινά από τρία χρόνια μέχρι καταδίκη σε θάνατο. Μαζί του δικάζονται οι γιοι του και οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας του.

Την ίδια στιγμή, η Αίγυπτος οδεύει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και στέκεται προ του εξαιρετικά πολωτικού διλήμματος μεταξύ του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μούρσι και του πρώην στρατιωτικού (και πρωθυπουργού λίγο μετά την πτώση Μουμπάρακ) Αχμέντ Σαφίκ. Μία ποινή που θα αποτιμηθεί ως υπερβολικά επιεικής μπορεί να ανάψει νέες πυρκαγιές.

Η ετυμηγορία και η επιβολή της ποινής θα μεταδοθεί σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση. Για τη συνεδρίαση του Σαββάτου θα βρίσκονται επί ποδός 5.000 αστυνομικοί και 2.000 στρατιώτες, ενώ ο ίδιος ο Μουμπάρακ θα μεταφερθεί από το στρατιωτικό νοσοκομείο που νοσηλεύεται στο χώρο που γίνεται η δίκη με ελικόπτερο.

Η ετυμηγορία θα αναγνωστεί σίγουρα ως πολιτικό μήνυμα από τους Αιγύπτιους ψηφοφόρους -αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δεν αποκλείεται το δικαστήριο να κάνει χρήση της διακριτικής του ευχέρειας να αναβάλει την ετυμηγορία κρίνοντας πως η συγκυρία είναι ακατάλληλη.