Εντυπωσιακή άνοδο, σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα της εταιρίας Ipsos, συνεχίζει να σημειώνει το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του ηθοποιού, συγγραφέα και μπλόγκερ Μπέππε Γκρίλλο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γκάλοπ, που μεταδόθηκαν από την εκπομπή Βallaro του καναλιού Rai Tre, το κίνημα του Γκρίλλο είναι δεύτερο κόμμα, πανιταλικά, στην πρόθεση ψήφου, με ποσοστό 18,5%.

Πρώτη πολιτική δύναμη, σύμφωνα με την έρευνα του Ipsos, παραμένει το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα» με ποσοστό 26,7%, ενώ η μπερλουσκονική κεντροδεξιά, είναι, πλέον, τρίτο κόμμα, με 17,5%.

Ακολουθούν, σε μεγάλη απόσταση, το προοδευτικό κόμμα «Ιταλία των Αξιών» (7,8%) του Αντόνιο Ντι Πιέτρο και το κεντρώο, χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Udc, με 7,3%.

Οι σχολιαστές, τονίζουν ότι η άνοδος του κινήματος Cinque Stelle (Πέντε Αστέρων) είναι ακόμη εντυπωσιακότερη, αν σκεφθεί, κανείς, ότι πριν δυο μήνες, το ποσοστό του, σε πανιταλική βάση, δεν ξεπερνούσε το 4%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μεγάλο μέρος της επιτυχίας του κινήματος του Γκρίλλο, η οποία διαπιστώθηκε και στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, οφείλεται στην έντονη συρρίκνωση της Λέγκα, και, κυρίως, του «Λαού της Ελευθερίας», του κόμματος που ίδρυσε και του οποίου ηγήθηκε επί δεκαεπτά χρόνια, ο «Καβαλιέρε».

Πολλοί μάλιστα ιθύνοντες της κεντροδεξιάς, αυτής, δύναμης, φέρονται να στήριξαν, με την ψήφο τους, τους υποψήφιους δημάρχους των «Πέντε Αστέρων», προκειμένου να περιορίσουν τα ποσοστά της κεντροαριστεράς. Δεν περίμεναν, όμως, να σημειωθεί τέτοια γενικευμένη άνοδος, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Όσο για τον Μπέππε Γκρίλλο, θεωρεί, πλέον, κύριο πολιτικό αντίπαλό του το προοδευτικό «Δημοκρατικό Κόμμα». Χθες, χαρακτήρισε τον ηγέτη του, Πιερλουίτζι Μπερσάνι «περίπου έναν ζωντανό νεκρό» και κατέστησε σαφές ότι ο επόμενος στόχος, είναι να μπορέσει να γίνει η «έκπληξη» και στις βουλευτικές εκλογές.

Ο Μπερσάνι, από την μεριά του, απάντησε στον Ιταλό ηθοποιό ότι «θα έπρεπε να διατηρήσει μεγαλύτερη ψυχραιμία και να πάρει θέση επί των συγκεκριμένων προβλημάτων της χώρας».

Πολλοί αναλυτές, τέλος, σημειώνουν ότι για το κίνημα Πέντε Αστέρων, μένουν ανοικτά, μια σειρά από ζητήματα: πρώτα απ’ όλα, η σχέση των εκλεγμένων δημάρχων με τον Γκρίλλο, από την στιγμή που όλοι τους διεκδικούν μια απεριόριστη, ουσιαστικά, αυτονομία.

Ακολουθεί η παράθεση συγκεκριμένων προτάσεων για τις δυνατότητες αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, δεδομένης της θέσης του «Cinque Stelle» για έξοδο από το ευρώ.

Προς εξακρίβωση, και η δυνατότητα διατήρησης της βασικής, μόνο, «ελαφρότατης» οργανωτικής δομής, με έμφαση στο διαδίκτυο, ένα στοιχείο που, έως τώρα, ήταν από τα κύρια μυστικά της επιτυχίας της πολιτικής αυτής δύναμης.