Στο επίκεντρο της κρίσης μπήκε και η Ισπανία για την οποία πλέον ακούγονται όλο και πιο συχνά σενάρια περί εξόδου της από το ευρώ. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, αν οι Ισπανοί πιστέψουν ότι η νέα πεσέτα αποτελεί πιθανότητα, θα αρχίσουν να αποσύρουν μαζικά τις τραπεζικές τους καταθέσεις- όπως συνέβη στην Ελλάδα.
Το επιτόκιο δανεισμού της Ισπανίας είχε σπάσει κάθε ρεκόρ τον περασμένο Νοέμβριο φθάνοντας το 6,78% – επικίνδυνα κοντά, δηλαδή, στο 7%, το όριο για την ένταξη στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης. Μετά την επέμβαση της ΕΚΤ, το επιτόκιο έπεσε στο 4,8%. Σήμερα Παρασκευή όμως είναι 5,8%, με ανοδικές τάσεις.

Ποια είναι η κατάσταση της ισπανικής οικονομίας;

Η Τράπεζα της Ισπανίας επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι η οικονομία της χώρας είναι σε ύφεση. Αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,7% το 2012.

Η Ισπανία έχει την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη, 24%. Περισσότεροι από τους μισούς νέους Ισπανούς είναι χωρίς δουλειά.

Το έλλειμμα φθάνει το 8,5% και ο στόχος του 4,4% που είχε θέσει η Μαδρίτη για εφέτος δεν θα επιτευχθεί και ήδη αναθεωρήθηκε στο 5,3%.

Ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν χαρακτηρίζει «εύθραυστη» την κατάσταση στη χώρα.


Ποια είναι η πολιτική κατάσταση;

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου και ο νέος πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, δεσμεύτηκε ότι θα περιορίσει το έλλειμμα. Τον Ιανουάριο εισήγαγε περικοπές 8,9 δισ. ευρώ και αύξησε την φορολογία για να συγκεντρώσει άλλα 6,3 δισ. ευρώ.
Η αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας τον Ιανουάριο διευκολύνει τις απολύσεις και ορίζει ότι η μέγιστη αποζημίωση είναι 33 ημερομίσθια για κάθε έτος εργασίας αντί των 45 ημερών που ίσχυε ως τότε.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα διευκολύνουν την δημιουργία θέσεων εργασίας. Ομως πολλοί Ισπανοί είναι δυσαρεστημένοι με τη λιτότητα. Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν θα υποχωρήσει και προωθεί μέτρα όπως το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, την μείωση του προϋπολογισμού των περιφερειών κατά 16,9% και την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 7%.

«Το μεγαλύτερο λάθος θα ήταν να μην κάναμε τίποτε», δηλώνει ο Ραχόι.