«Επανάσταση κατά της λιτότητας» διαπιστώνει στην Ευρώπη η βρετανική εφημερίδα Guardian. Με τις εκλογές σε Γαλλία και Ελλάδα να δείχνουν ξεκάθαρη απόρριψη των μέτρων λιτότητας από το εκλογικό σώμα, ανοίγει ο δρόμος για αλλαγή κατεύθυνσης όχι μόνο στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση αλλά και από τα προπύργια της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, όπως οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

«Στην Ελλάδα, ο εκλογικός σεισμός της Κυριακής σχεδόν κατέστρεψε το πολιτικό κατεστημένο που κυριαρχούσε στη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια» αναφέρει το δημοσίευμα. Κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, από την πλούσια Ολλανδία μέχρι και τη φτωχή Ρουμανία «γονατίζουν» από το βάρος των μέτρων λιτότητας που επιβάλει το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο.

Με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να απορρίπτει οποιαδήποτε προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης της ευρωπαϊκής συνθήκης και των απίθανων όρων της ελληνικής διάσωσης, «ο αγώνας για την ευρωπαϊκή οικονομία μετατρέπεται σε αγώνα για τη δημοκρατία» γράφει ο Guardian, συνεχίζοντας: «Οι Έλληνες και οι Γάλλοι ψήφισαν για να απορρίψουν κατηγορηματικά ένα πρόγραμμα που η γερμανίδα καγκελάριος λέει ότι πρέπει να «καταπιούν» όποιες και αν είναι οι συνέπειες». Δεν είναι λοιπόν δύσκολο, σύμφωνα με την εφημερίδα, να διαπιστώσει κανείς τον λόγο που το απορρίπτουν.

«Η μείωση σε δουλειές και μισθούς και η ταυτόχρονη αύξηση των φόρων, δεν μειώνει τον δανεισμό και το χρέος και σίγουρα δεν οδηγεί σε οικονομική ανάκαμψη. Βαθαίνει την ύφεση, αυξάνει το χρέος, κλείνει δουλειές και χειροτερεύει το βιοτικό επίπεδο σε όλη την ευρωζώνη – σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα με καταστροφικά αποτελέσματα – αλλά και στη Βρετανία» συνεχίζει η εφημερίδα.

Ακόμη και γραφειοκράτες της οικονομίας, όπως η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έχουν αρχίσει να ανακαλύπτουν ότι «η δημοσιονομική λιτότητα εμποδίζει την ανάπτυξη και τα αποτελέσματα είναι χειρότερα στην ύφεση».

Όπως επισημαίνει ο Guardian «αν και η προσοχή στράφηκε στο 7% του φασιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, ο μεγαλύτερος ωφελημένος από τις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα είναι το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που απέσπασε το 17% των ψήφων (…)

Η πόλωση μεταξύ της Δεξιάς και της Αριστεράς περιγράφεται από μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης ως «άνοδος των άκρων». Δεν υπάρχει όμως τίποτε το «ακραίο» σε έναν σχηματισμό όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που απορρίπτει ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής που από κάθε άποψη είναι «ακραίο» – και καλεί σε διαπραγμάτευση».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα αν τελικά ο Φρανσουά Ολάντ, ο νέος γάλλος πρόεδρος, υιοθετήσει το πρόγραμμα λιτότητας που επιβάλει το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο, μέσα σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενης ύφεσης στην ευρωζώνη, ο κίνδυνος αυτή η απόφαση να «εκπυρσοκροτήσει» θα είναι μεγάλος: μόνο ένα ισχυρό κοινωνικό κίνημα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αποτελεσματικό αντίβαρο. «Αν η Αριστερά δεν προσφέρει μία πραγματική εναλλακτική, άλλοι σίγουρα θα το κάνουν – με άσχημες συνέπειες» καταλήγει το δημοσίευμα.